Utilizarea armelor chimice de catre regimul lui Bashar al-Assad va antrena o "reactie internationala" imediata", a avertizat marti secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.

"O eventuala utilizare a armelor chimice ar fi total inacceptabila pentru comunitatea internationala. Ma astept la o reactie imediata a comunitatii internationale", a declarat Rasmussen, inaintea unei reuniuni a ministrilor Afacerilor externe ai tarilor NATO, la Bruxelles.

Arsenalul chimic sirian exista de mai multe decenii si este considerat unui dintre cele mai importante din Orientul Mijlociu, dar nimeni nu stie exact dimensiunile acestuia.

Datele publice sunt cvasi-inexistente deoarece Siria este una dintre rarele tari care nu au semnat Conventia privind interdictia armelor chimice si nu este deci membra a Organizatiei insarcinata cu controlul aplicarii sale, OIAC.

Serviciile de informatii nu vorbesc prea mult despre acest subiect. In fiecare an, in fata Senatului, seful Agentiei americane de informatii americane (DIA), generalul Ronald Burgess, afirma ca "programul sirian este bine stabilit si contine stocuri de agenti neurotoxici, care pot fi raspanditi de avioane sau de rachete balistice".

Damascul cauta totusi ajutor extern pentru a-i furniza expertiza si precursorii chimici necesari pentru fabricarea armelor sale, potrivit acestuia.

Stocurile siriene sunt de ordinul a "sute de tone" de diversi agenti chimici, potrivit lui Leonard Spector, expert la centrul de studii pentru neproliferare la Institutul Monterey (Statele Unite).

Pentru Olivier Lepick, specialist francez in armament chimic la Fundatia pentru studii strategice (FRS), "panoplia lor de agenti chimici este destul de robusta".

Sirienii "au reusit sa stapaneasca sinteza organofosfatilor: este ultima generatie, cea mai eficienta si cea mai toxica, a armelor chimice. In aceasta familie, gasim Sarinul sau VX", precum si "multi agenti mai vechi precum sulfura de etil diclor", a explicat el, pentru AFP.

Regimul sirian a recunoscut pentru prima oara in 23 iulie ca detine arme chimice.

"Nicio arma chimica sau neconventionala nu va fi utilizata impotriva cetatenilor nostri (...), aceste arme vor fi utilizata doar in caz de agresiune externa", spusese purtatorul de cuvant al ministerului Apararii, Jihad Makdessi, ale carui afirmatii au fost imediat nuantate de un comunicat al ministerului, evocand aceste arme "daca ele exista".

Programul sirian a fost lansat in anii 1970 cu ajutorul Egiptului si apoi al URSS. Rusia, in anii 1990, si apoi Iranul, din 2005, au furnizat sprijin, potriv Nuclear Threat Initiative (NTI), o organizatie independenta care colecteza date "deschise" asupra armelor de distrugere in masa.

Programul sirian de arme chimice pare condus de Centrul de studii si cercetari stiintifice (CERS) situat la Damasc, potrivit NTI.

Principalele centre de productie si de stocare sunt concentrate la Safira, in apropiere de Alep, Damasc, Hama si Homs, potrivit Centrului de studii al Congresului american.

In ceea ce priveste vectorii, este vorba de rachete balistice de tip Scud, bombe aeriene si obuze de artilerie.