Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au avut vineri, la Moscova, un schimb de replici legat de cazul celor doua tinere din formatia punk Pussy Riot, care se afla in prezent in puscarie, in marja discutiilor bilaterale care s-au axat in principal pe aspectul economic, scrie AFP.

Merkel s-a intrebat in cadrul unui forum ruso-german daca este corecta sentinta pronuntata in cazul a doua membre ale formatiei Pussy Riot, de doi ani de inchisoare pentru o "rugaciune punk" anti-Putin intr-o catedrala din Moscova.

"Ar fi trebuit trimise cele doua tinere in inchisoare? Nu stiu. Nu stiu daca acest lucru s-ar fi petrecut la fel in Germania", a spus Angela Merkel, in conditiile in care condamnarea celor doua tinere femei, confirmata in apel, cand o a treia membra a formatiei a fost eliberata, a starnit critici dure in Occident.

Vizibil iritat, Vladimir Putin a afirmat ca Pussy Riot sunt "antimsemite" si a apreciat ca nu este posibil sa le "sustii".

Presedintele rus a reluat tema in cadrul conferintei de presa comuna organizata dupa discutiile cu Angela Merkel.

"Cred ca trebuie sa intelegem cu ce avem de-a face. Nu cred ca Germania moderna ar trebui sa sustina antisemitismul", a declarat Vladimir Putin, la intrebarea unei ziariste care a pus sub semnul intrebarii aceasta versiune a faptelor.

Acesta pare sa fi facut aluzie la o actiune contestatara a grupului Voina, din care facea parte una dintre tinerele femei, si care a pus in scena spanzurarea unor homosexuali, evrei si imigranti intr-un supermarket, intr-un scop aparent provocator.

Seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle, s-a pronuntat luni pentru un "dialog critic deschis" intre Moscova si iar deputatii conservatori si liberali aflati la putere in Germania cerusera anterior guvernului Merkel sa se angajeze pentru mai multa democratie in Rusia.

Numeroase contracte bilaterale au fost semnate in prezenta ministrilor din cele doua delegatii, in special un acord de 2,5 miliarde de euro intre caile ferate rusesti RZD si gigantul feroviar german Siemens, referitor la fabricarea a 675 de locomotive.

Germania este al doilea partener comercial al Rusiei, dupa China.

De altfel, Vladimir Putin, germanofon si fost spion KGB in Germania de Est, a facut prima sa vizita occidentala in Berlin, in 1 iunie, la putin timp dupa ce a revenit la Kremlin ca presedinte al Rusiei.