Presedintele Statelor Unite Barack Obama a discutat miercuri cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu si cu presedintele egiptean Mohamed Morsi semnaland necesitatea "aplanarii" violentelor in Fasia Gaza, a anuntat Casa Alba.

Obama i-a cerut lui Netanyahu sa faca "toate eforturile pentru a evita victime in randul civililor", dar a sustinut dreptul Israelului de a se apara impotriva atacurilor venite din partea Hamas, a afirmat presedintele american intr-o declaratie survenita dupa eliminarea de catre statul evreu a liderului militar al miscarii islamiste, scrie AFP.

In timpul conversatiei sale cu prim-ministrul israelian, liderul american a reiterat "sprijinul Statelor Unite pentru dreptul Israelului de a se apara impotriva tirurilor de racheta trase din Gaza impotriva civililor israelieni", a declarat aceeasi sursa.

Mohamed Morsi, Obama si Netanyahu "au convenit asupra faptului ca Hamas trebuie sa inceteze atacurile sale impotriva Israelului pentru a ajuta la aplanarea situatiei", a indicat presedintia americana.

M. Morsi, presedintele miscarii Fratii Musulmani apropiata a gruparii Hamas a "condamnat lansarea rachetelor din Gaza impotriva Israelului si a insistat, din nou, pe dreptul Israelului de a se apara".

"Cei doi lideri au convenit asupra necesitatii de a conlucra pentru a realiza o aplanare a situatiei cat mai curand posibil", a afirmat Casa Alba.

Intre timp noua persoane au fost ucise miercuri in raidurile efectuate de armata israeliana in Fasia Gaza ca raspuns pentru rachetele palestiniene, a declarat un reprezentat palestinian al ONU. "Numarul de palestinieni ucisi in Fasia Gaza se ridica la noua in aceast moment si aceasta cifra va creste", a declarat Mansour Riyad in fata reporterilor.

Consiliul de securitate al ONU s-a intalnit intr-o reuniune de urgenta, miercuri seara, pentru a discuta despre tensiunile in crestere dintre Israel si Palestinieni in Fasia Gaza.

Reamintim ca seful operatiunilor militare ale bransei armate a Hamas, Ahmad Jabbari, a fost ucis miercuri in urma unui raid israelian care a vizat o masina aflata in Fasia Gaza.