Constructorul aeronautic AVIC (China Aviation Industry Corporation) a prezentat miercuri primul elicopter de atac chinez, descris drept un concurent direct pentru americanul Apache AH-64 si rusul Mil Mi-28, scrie AFP.

Conceput pentru atacul anti-tanc, WZ-10, "Tunetul de foc", a fost prezentat la salonul aeronautic din Zhuhai (sud) la care participa peste 30 de delegatii militare straine, potrivit agentiei oficiale China Noua.

"WZ-10 este unul dintre cele mai bune trei elicoptere de atac din lume", a afirmat Wu Ximing, citat de cotidianul China Daily.

Potrivit unui expert chinez, WZ-10 este mai usor de manevrat decat Apache dar nu are nici puterea acestuia de foc, nici motorizarea sa.

Salonul din Zhuhai reprezinta o ocazie pentru China de a-si afisa ambitiile in domeniul militar. Puterea comunista a prezentat o multitudine de echipamente noi, printre care o drona si un avion de vanatoare de noua generatie.

AVIC prezentat si un al doilea tip de elicopter, WZ-19 sau "Tornada neagra", destinat misiunilor de recunoastere si de sustinere la sol.

Intr-un raport publicat in octombrie 2011, Institutul international de cercetari asupra pacii din Stockholm (Sipri) sublinia ca Beijingul se emancipeaza tot mai mult pe scena internationala, dupa ce a fost foarte depedent de Moscova.