Riscul ca Grecia sa intre in faliment este foarte ridicat, a avertizat marti ministrul grec al Finantelor, Yannis Stournaras, solicitand luarea in calcul a "limitelor" pe care tara le poate suporta, scrie AFP.

"Trebuie sa fim atenti. Inteleg ca se fac presiuni pentru ca Grecia sa puna in practica masurile cerute in schimbul ajutorului, dar acum riscul de accident este foarte ridicat", a spus ministrul, in cadrul unei audieri in fata Parlamentului European, la Bruxelles.

"Rezistam cum putem mai bine, dar sunt limite de care nu putem trece", a adaugat el.

Ministrul se teme ca tarile care crediteaza Grecia nu vor reusi sa cada de acord in 20 noiembrie, data viitoarei reuniuni a Eurogrup, asupra deblocarii unui ajutor financiar inghetat de mai multe luni. Fara acest bani, tara, in pragul asfixiei, risca sa se trezeasca in incetare de plati.

Ajutorul consta intr-o transa de 31,2 miliarde de euro, blocata din iunie, la care se adauga o alta transa de 5 miliarde care trebuia varsata in trimestrul trei. In plus, mai este prevazuta o transa de 8,3 miliarde de euro pentru trimestrul patru.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a apreciat marti drept "logica" ideea unei alocari simultane a acestor transe de ajutor, cu conditia unui mecanism de control pentru a se asigura ca programul de ajustare se mentine in limitele convenite.