Fostul premier social democrat Borut Pahor a castigat surprinzator primul tur al alegerilor prezidentiale din Slovenia devansandu-l pe contracadidatul sau, Danilo Turk (centru stanga), anunta AFP. Pe locul trei s-a clasat candidatul sustinut de partidul conservator, Milan Zver.

UPDATE 23:00 Dupa numararea a 99,91% din voturi: Borut Pahor - 40%, Danilo Turk - 35,84% iar Milan Zver - 24,16%, conform Comisiei Electorale slovene.

UPDATE 22:30 Conform rezultatelor raportate de catre Comisia Electorala dupa numararea a 90% din voturi, Borut Pahor a castigat 39,81% din voturi in timp ce contracandidatul sau, Danilo Turk, are 36,49% din voturi. Candidatul sustinut de partidul conservator, Milan Zver, este creditat cu 23,69% din optiuni.

Potrivit exit-polluri-lor, Pahor a castigat aproximativ 42% din voturi fata de 37% atat cat a obtinut actualul sef al statului.

Candidatul sustinut de partidul de guvernamant conservator, Milan Zver, este cu mult in urma, obtinand aproximativ 21% din voturi.

Potrivit institutilor de statistica, Danilo Turk era principalul favorit la castigarea alegerilor prezidentiale din Slovenia acolo unde 1,7 milioane de cetateni au fost chemati la urne.

Pentru prima data de la crearea acestui stat cu doua milioane de locuitori, din fosta Iugoslavie, numai trei candidati s-au aflat in cursa pentru aceasta functie, in mare masura onorifica. De obicei, numarul candidatilor era cuprins intre sase si noua. Castigatorul scrutinului va deveni al patrulea sef de stat de la declararea independentei acestui stat.