Valul de precipitatii care s-a abatut de sambata asupra nordului Italiei a provocat inundarea unei mari parti din Venetia si evacuarea a circa 200 de persoane in Toscana, unde s-au format torenti puternici, au anuntat duminica autoritatile locale, potrivit Agerpres. La Venetia, precipitatiile puternice si un vant din sud au provocat asa-numitul fenomen "cqua alta" iar 70% din oras era inundat duminica dimineata, nivelul marii fiind la o inaltime de 1,50 metri deasupra nivelului normal.

Dupa-amiaza, apa incepuse se se retraga usor, insa se afla in continuarea la o inaltime de circa 1,40 metri, conform Centrului de maree din orasul dogilor.

In Toscana, circa 200 de persoane au fost evacuate din cauza ploilor puternice care au determinat inundarea mai multor locuinte si alunecari de teren, au anuntat duminica autoritatile locale.

Cea mai afectata regiune este provincia Massa-Carrara, unde se produce marmura de Carrara.

Numai in localitatea Mass di Carrara, circa 50 de persoane au fost evacuate, iar o masina a fost luata de un rau iesit din matca, insa persoanele din automobil - un cuplu - au fost salvate de pompieri. Zeci de pompieri opereaza in zona cu ajutorul colegilor lor veniti din alte regiuni.

Autoritatile invita populatia sa nu iasa pe strazi si sa ocupe etajele superioare ale locuintelor.

La Pisa, unele strazi au ramas fara curent electric dupa ce au fost inundate, iar la Livorno, marele port toscan, protectia civila este de asemenea in stare de alerta din cauza ploilor puternice.

In Liguria, regiune la nord de Toscana, 30 de persoane au fost de asemenea evacuate.

Autoritatile locale au lansat o alerta inca din urma cu doua zile, oferind numeroase masuri de securitate, astfel incat vremea rea nu a facut nicio victima, comparativ cu intemperiile din urma cu un an care s-au soldat cu 13 morti intre Toscana si Liguria.

Valul de intemperii se deplaseaza lent spre centrul tarii si ar urma sa atinga duminica dupa-amiaza capitala, unde serviciile de protectie civila sunt de asemenea in stare de alerta.