Timp de decenii intregi, lira turceasca a fost recunoscuta pentru volatilitate si hiperinflatie, iar turcii au platit milioane de lire pentru alimente precum paine, lapte sau branza. Astazi insa, turcii lanseaza o dezbatere privind posibilitatea unei "zone a lirei", o uniune monetara care sa rivalizeze cu zona euro. Ideea a fost lansata de premierul turc Recep Tayyip Erdogan si se adreseaza tarilor care nu vor sa adere la zona euro, scrie Wall Street Journal.

Oficialul de la Ankara a lansat aceasta idee in timpul unei vizite la Berlin, afirmand ca Turcia ar fi mai tentata de infiintarea unei "zone a lirei" mai degraba decat de intrarea in zona euro. Erdogan nu a precizat pe ce fel de reguli ar putea functiona o astfel de noua uniune monetara si nici ce tari ar putea face parte din aceasta.

Dupa declaratia lui Erdogan, presa pro-guvernamentala din Turcia a subliniat cresterea puterii economice a tarii. In schimb, restul presei de la Ankara si analistii economici s-au aratat mai putin incantati de idee.