Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a denuntat luni un recul al democratiei in Ucraina dupa alegerile legislative de duminica, derulate in absenta opozantei Iulia Timoshenko, aflata in inchisoare, scrie AFP.

"Tinand cont de abuzurile de putere, de rolul excesiv al banilor in aceste alegeri, se pare ca progresele democratice care fusesera observate au inregistrat un pas inapoi in Ucraina", a declarat o reprezentanta a OSCE, Walburga Habsburg Douglas, citata intr-un comunicat.

Aceasta a adaugat ca nimeni nu ar trebui "sa mearga in inchisoare pentru a afla vesti despre figuri politice importanta din aceasta tara".

OSCE denunta in special recursul abuziv la resurse administrative, lipsa de transparenta in timpul campaniei electorale si in finantarea partidelor, precum si un dezechilibru in acoperirea mediatica.

"Anumite aspecte din perioada care a precedat alegerile au constituit un pas inapoi comparativ cu alegerile nationale recente", a precizat OSCE, in comunicatul citat.

"Ucrainenii meritau mai mult", a spus si Andreas Gross, de la Adunarea parlamentara a Consiliului Europei, citat si el in comunicatul OSCE.

Ucraina si-a ales duminica cei 450 deputati ai parlamentului unicameral intr-o campanie care s-a derulat in absenta Iuliei Timoshenko, inchisa din august 2011 si condamnata in urma cu un an la sapte ani de inchisoare.

Acest dosar a provocat o grava criza intre Ucraina si occident, care acuza o motivatie politica in acest proces.

Potrivit rezultatelor preliminare partiale anuntate luni de comisia electorala, partidul la putere a castigat alegerile cu 35% din voturi, urmat de alianta apropiata Iuliei Timoshenko (22%).

O alta figura a Revolutiei Portocalii, Iuri Lutsenko, fost ministru de interne in guvernul Iuliei Timoshenko, se afla in prezent in inchisoare pentru deturnare de bunuri si abuz de putere.