Fostul comisar european John Dalli, care a demisionat saptamana trecuta din cauza suspiciunilor privind implicarea sa intr-un caz de trafic de influenta, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in fata sediului Comisiei Europene ca va contesta in instanta decizia presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, de a-l obliga sa demisioneze. "Voi contesta in instanta decizia luata de presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a ma face sa demisionez", le-a spus John Dalli jurnalistilor, potrivit Agerpres.

El a precizat ca se va sfatui cu avocatii sai pentru a decide unde sa-si inregistreze plangerea, in Malta, la Bruxelles, la Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg sau la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), la Strasbourg.

John Dalli, care era responsabil pentru sanatate si protectia consumatorilor, si-a prezentat demisia la 16 octombrie, dupa ce a fost informat de seful executivului comunitar despre finalizarea unei anchete a Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) privind implicarea sa intr-un presupus caz de trafic de influenta.

OLAF a declansat o ancheta dupa o plangere depusa de firma suedeza Swedish Match, care denunta faptul ca un antreprenor maltez, Silvio Zammit, a abordat reprezentanti ai firmei carora le-a dat de inteles ca s-ar putea folosi de contactele sale cu John Dalli pentru a influenta o propunere de directiva asupra produselor din tutun.

John Dalli, care contesta cu fermitate acuzatiile care i se aduc, a povestit miercuri ca Jose Manuel Barroso l-a convocat pentru a-i cere sa demisioneze. 'I-am cerut sa-mi dea 24 de ore, el mi-a dat 30 de minute', a spus fostul comisar european, insistand asupra faptului ca nu s-a oferit sa demisioneze, ci a fost constrans sa faca acest lucru.

La solicitarea ziaristilor de a explica legaturile sale cu grupurile de lobby pentru companiile de tutun, el si-a exprimat regretul ca plecarea sa intarzie introducerea noii legislatii europene antitutun, afirmand totusi ca "grupurile asociate industriei tutunului au facut lobby pe langa Comisie in ansamblul ei in ultimele luni".