Statele Unite si parlamentul olandez cer guvernului de la Haga sa ancheteze acuzatiile potrivit carora secretarul general al ministerului Justitiei din Olanda, Joris Demmink, ar fi fost implicat in abuzarea sexuala a unor minori, scrie Deutsch News.

Parlamentarii olandezi i-au cerut ministrului Justitiei Ivo Opstelten sa deschida o ancheta dupa ce mai multi martori au afirmat ca Joris Demmink, 64 de ani, ar fi avut mai multe intalniri cu un peste specializat in oferirea de baieti. Demmink a negat aceste acuzatii.

Intre timp, au aparut si presiuni din partea Statelor Unite de a deschide o ancheta impotriva lui Demmink. Saptamana trecuta, presedintele Comitetului Helsinki, o agentie americana insarcinata cu respectarea tratatelor cu privire la securitatea si cooperarea in Europa, a cerut Olandei sa ancheteze acuzatiile potrivit carora secretarul general din Ministerul Justitiei ar fi violat doi baieti turci, minori, in anii 1990s.

"Autoritatile olandeze au efectuat doar investigatii preliminare, dar multe dintre ele sunt extrem de nesatisfacatoare in conditiile in care autoritatile olandeze au audiat doar una dintre cele trei victime si niciun martor sau complice al presupuselor infractiuni nu a fost audiat", se arata pe site-ul Comitetului Helsinki.

Autoritatile olandeze au precizat, lunea trecuta, ca nu exista motive pentru a deschide o noua investigatie in cazul acestor acuzatii de abuzuri sexuale.

Demmink se va retrage din functie la sfarsitul acestei luni si a precizat ca intentioneaza sa actioneze in judecata cotidianul olandez.

Avocata unuia dintre presupusele victime, Adele van der Plas, afirma ca o investigatie similara a fost demarata in 1998, cand politia din Amsterdam a inceput sa ancheteze "o retea de pedofilie in care olandezi influenti ar fi fost clienti ai bordelurilor" care ofereau relatii sexuale cu minori.

"Imediat ce Demmink a devenit o tinta in acest dosar, investigatia a fost oprita" iar anchetatorii au "fost obligati sa semneze acorduri de confidentialitate", sustine aceasta.