Razboiul cuvintelor intre Turcia, Siria si Rusia a urcat la noi cote de tensiune, dupa ce premierul turc Recep Erdogan a afirmat ca la bordul aeronavei care efectua o cursa Moscova-Damasc si care a fost interceptata in urma cu 24 de ore se afla echipament militar destinat regimului sirian, scrie AFP.

La 24 de ore dupa interceptare, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ca incarcatura confiscata de la bordul avionul Airbus A320 Moscova-Damasc continea "echipament si munitii destinate ministerului sirian al Apararii".

Pana acum, autoritatile turce au justificat interceptarea si aterizarea fortata a avionului la Ankara evocand o "incarcatura ilegala" sau "indoielnica".

Seful guvernului turc nu a precizat natura acestui "echipament". Dar, a spus acesta, acest material ar putea fi prezentat public "daca va fi nevoie", pentru a reduce la tacere dezmintirile venite de la Moscova si Damasc.

Siria a reactionat vehement joi seara, intr-un comunicat al ministerului Afacerilor Externe, acuzandu-l pe Erdogan ca "minte" pentru "a justifica comportamentul ostil al guvernului sau in privinta Siriei". Ministerul sirian de Interne a cerut prezentarea acestor echipamente.

Chiar inainte de declaratia premierului turc, autoritatile rusesti au negat categoric prezenta unor arme la bordul Airbusului Syrian Air si au protestat fata de interceptarea sa, care ar fi pus in pericol vietile pasagerilor rusi aflat la bord.

Dar cotidianul rusesc Komersant a afirmat vineri, citand surse din industria exportului de armament, avionul A320 transporta 12 cutii care contineau piese de radar pentru bateriile antiaeriene siriene.

Acest acces de tensiune intre Moscova, aliat fidel al regimului presedintelui Bashar al-Assad, si Ankara intervine in conditiile unui conflict deschis intre Turcia si Siria.

Vineri, un avion de vanatoare din Diyarbakir (sud-est) a decolat de urgenta pentru a alunga un elicopter al armatei siriene care se apropia de frontiera comuna. Potrivit unui oficial turc, elicopterul ar fi urmat sa bombardeze pozitiile rebele din localitatea siriana Azmarin dar a fost constrans sa se indeparteze de interventia armatei turce.