Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat luni, in deschiderea primei editii a Forumului Mondial pentru Democratie de la Strasbourg, ca exista diferente intre "sperantele" din 2011 privind Primavara araba si "realitatea din 2012", relateaza AFP.

Ridicandu-se impotriva regimurilor autoritare, "popoarele arabe cereau o democratie reprezentativa, alegeri echitabile, o viata decenta si dreptate sociala", a declarat Jagland. Potrivit reprezentantului Consiliului Europei, se poate observa ca "realitatea din 2012 este diferita de sperantele din 2011".

"Multi dintre protestatari, in special tineri, sunt inca frustrati, insa nu din cauza unei dictaturi stagnante si opresive, ci pentru ca schimbarile sunt prea lente, pentriu ca nu sunt suficient de profunde", a continuat secretarul general al Consiliului Europei, fost premier al Norvegiei.

Consiliul Europei, organizator al acestui prim Forum Mondial pentru Democratie, intentioneaza sa transforme evenimentul intr-unul anual care drept obiectiv reunirea "reformatorilor si liderilor mondiali pentru a cauta raspunsuri democratice pentru provocari economice, sociale si politice".

"Revolutiile din lumea araba ne-a reamintit ca autoritarismul tinde sa produca propriile simptome de disfunctionalitate: coruptie, injustitie si abuz de putere", a mai aratat T. Jagland, care este si presedintele comitetului Nobel pentru Pace.

"Din cand in cand, si democratiile au astfel de atribute", a recunoscut acesta adaugand ca "diferenta este ca oamenii pot sa repare aceste probleme alegand un alt guvern".

Forumul, deschis oficial luni de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, se va desfasura pana pe 11 octombrie, fiind asteptati la eveniment peste 1000 de persoane (politicieni, oameni academici, activisti din partea societatii civile). Printre invitatii la forum se numara si Tawakkul Karman, din Yemen, laureatul premiului Nobel pentru Pace din 2011.