Cateva mii de oameni protesteaza duminica la Madrid, la chemarea sindicatelor spaniole care organizeaza o noua zi de manifestari impotriva politicii de austeritate promovate de guvernul de dreapta, in momentul in care tara incearca sa evite o salvare globala a economiei sale, scrie AFP.

"Mai mult somaj, mai multe taieri, mai putina protectie. Vor sa ruineze tara, trebuie sa-i impiedicam", scrie pe un afis aflat in fruntea coloanei de manifestanti, condusa de lideri sindicale carora li s-au alaturat reprezentanti ai partidelor de stanga.

In multimea de oameni, printre drapelele rosii si albe ale sindicatelor se vedeau mici pancarte cu cuvantul "NO" alaturi de o pereche de foarfeci, simbolul taierilor bugetare care afecteaza o mare parte a populatiei, in timp ce somajul nu inceteaza sa creasca, fiind in prezent de 24,63% din populatia activa.

Marile sindicale spaniole, UGT si CCOO, au lansat un apel pentru manifestari in 57 de orase, asa cum o fac in mod regulat de iarna trecuta.

Sindicatele vor sa declanseze o greva generala in 14 noiembrie, care ar putea sa coincida cu o actiune similara in Portugalia.

Guvernul lui Mariano Rajoy, presat de partenerii europeni sa reduca deficitul public al tarii la 6,3% din PIB in acest an, la 4,5% in 2013 si la 2,8% in 2014, s-a angajat intr-o politica de austeritate draconica, cu economii de 150 de miliarde de euro pentru acesti trei ani.

Dintre masurile anuntate, unele afecteaza din plin intreaga populatie, cum este cresterea TVA de la 1 septembrie.

Dar, in conditiile in care tara a reintrat in recesiune in acest an, aceste economii ar putea sa nu fie suficiente pentru a redresa conturile publice: datoria publica creste in continuu si ar putea atinge 85,3% din PIB la finele acestui an iar deficitul ar putea derapa pana la 7,4% din PIB.

In acest context guvernul incearca sa evite un plan de salvare global pentru economia sa, cu grave repercusiuni sociale si politice, profitand de cateva saptamani de o acalmie a pietelor care permite tarii sa se finanteze la rate acceptabile.