Un soldat nord-coreean a dezertat si a trecut frontiera in Coreea de Sud, sambata, afirmand ca a impuscat mortal doi ofiteri in timpul fugii sale, a anuntat armada sud-coreeana, citat de AFP.

Dezertarea militarilor din Nord este un eveniment rar: ultima intamplare de acest gen a avut loc in 2010, iar cea de sambata este al patrulea caz cunoscut, dupa evenimentele similare din 2002, 2008 si 2010. Niciuna nu a fost marcata, pana in prezent, de tiruri mortale.

Aceasta dezertare intervine intr-un moment sensibil, in conditiile in care cele doua tari se acuza reciproc de provocari, la mai putin de doua luni de alegerile prezidentiale din 19 decembrie, din Coreea de Sud.

"Sase impuscaturi au fost auzite si garzile noastre au reperat un soldat nord-coreean care traversa linia de demarcatie militara", a precizat un purtator de cuvant al statului major inter-arme sud-coreean, care a adaugat ca militarul a fost dus intr-un "loc sigur".

Soldatul a spus ca a ucis doi comandanti inainte de a fugi.

Nicio confirmare independenta nu a fost obtinuta iar Phenianul nu a facut niciun comentariu.

Creata dupa razboiul din Coreea (1950-1953), zona demilitarizata care divizeaza peninsula intre Nord si Sud este un 'no man's land' incarcat cu mine. Peste 23.000 de nord-coreeni au fugit in sud de la finele razboiului.