Guvernul francez a anuntat o serie de masuri, printre care o majorare a taxelor pe tutun si bere, pentru a sustine casele de asigurari de sanatate, in puternic deficit, in cadrul eforturilor de a controla derapajul conturilor publice, scrie AFP.

Deficitul caselor de asigurari de sanatate si de pensie pentru salariatii din sectorul privat va fi de 13,3 miliarde de euro in 2012, potrivit celor mai recente estimari, iar guvernul are intentia de a le aduce la 11,4 miliarde in 2013.

Pe langa masuri de economie la preturile medicamentelor subventionate si majorari de cotizatii pentru pensionarii instariti, guvernul va majora taxele pe tutun si bere.

Cresterea fiscalitatii asupra berii, echivalentul a cinci eurocenti pentru o jumatate de litru, ar trebui sa aduca 480 de milioane de euro pentru Securitatea natioanala, potrivit guvernului.

Francezii consuma, in medie, 30 de litri de bere pe an, ceea ce face din Franta penultima tara din Europa din punct de vedere al consumului.

In ceea ce priveste tutunul, al carui pret tocmai cunoscuse o majorare de 6,5%, taxele varsate in contul bugetului securitatii sociale vor creste incepand cu 1 iulie 2013 de la 64,25% din pretul unui pachet la 64,7%.

Aceasta masura ar urma sa aduca la buget 125 de milioane de euro in 2013, a precizat guvernul.

Adunate, taxele reprezinta peste 80% din pretul unui pachet de tigari in Franta.

In ceea ce priveste cheltuielile, intreruperea voluntara a sarcinii va fi decontata 100%, o promisiune din campania presedintelui Francois Hollande.