​Rapoartele europarlamentarului Monica Macovei privind descarcarea de gestiune pentru 2010 a Agentiei Europene de Mediu (EEA), Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentare (EFSA) si a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) au fost votate astazi in Comisia de control bugetar din PE. Monica Macovei a propus ca Agentiei Europene de Mediu sa nu i se acorde descarcarea de gestiune pentru exercitiul financiar 2010, intrucat directorul executiv al Agentiei nu a transmis raspunsuri complete si corecte pentru remedierea neregulilor constatate in primul raport, aprobat la 10 mai 2012 de catre Parlamentul European, si pentru ca exista, in continuare, ingrijorari serioase privind gestionarea banilor contribuabililor sub aspectul conflictelor de interese, al contractarii de servicii si managementului. Propunerea a fost aprobata prin vot de Comisia de control bugetar si urmeaza sa fie supusa votului in plenul Parlamentului European in luna octombrie.

De asemenea, Comisia de control bugetar a votat propunerile Monicai Macovei de aprobare a descarcarii de gestiune pentru celorlalte doua Agentii: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA).

Parlamentul Europeana a amanat in luna mai, la propunerea Monicai Macovei, descarcarea de gestiune a celor 3 Agentii ca urmare a slabiciunilor acestor institutii in preventia si administrarea conflictelor de interese. Monica Macovei a punctat in rapoartele din luna mai si alte probleme, cum ar fi costurile ridicate pentru consiliile de administratie si achizitiile publice ori acordarea de contracte fara licitatie (in cazul Agentiei Europene pentru Mediu).

Monica Macovei considera ca situatiile de conflicte de interese trebuie sa devina un criteriu important in procedura de descarcare de gestiune pentru toate institutiile europene si a cerut Consiliului, Comisiei Europene si statelor membre sa-si revizuiasca modul in care numesc membrii Consiliilor de Administratie ale Agentiilor si directorii Agentiilor. Monica Macovei sugereaza ca in timpul procedurii de numire a directorilor executivi ai agentiilor europene sa fie consultate comisiile competente din Parlamentul European, avand in vedere si Comisia de Control Buget sub aspectul calitatilor de manager ale directorilor executivi.

Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru descarcarea de gestiune pe 2010 a celor 24 de Agentii descentralizate si a celor 7 intreprinderi comune (Joint Undertaking). Intreprinderile comune sunt parteneriate public-private si au primit de la Uniune, in 2010, peste 500 de milioane de euro. Uniunea Europeana a contribuit cu peste 600 millioane de euro la bugetul celor 24 de Agentii in anul 2010. 21 de Agentii europene si cele 7 intreprinderi comune au primit in luna mai 2012 descarcarea de gestiune pentru anul financiar 2010.