Cateva mii de "indignati" spanioli protesteaza marti seara in jurul Congresului din Madrid, transformat intr-o adevarata fortificatie, in fata unui dispozitiv masiv de politie, pentru a denunta o democratie "sechestrata", supusa "pietelor financiare", scrie AFP.

Ciocniri intre fortele de ordine si manifestanti, la MadridFoto: Reuters

UPDATE 01.30 Cel putin 60 de raniti in urma violentelor dintre manifestanti si politie. Ciocnirile au continuat marti seara la Madrid intre manifestantii din miscarea indignatilor si politistii care au folosit gloante de cauciuc in apropiere de Congresul deputatilor, transmite AFP citata de Mediafax. Conform unui bilant, cel putin 60 de persoane au fost ranite dintre care una "grav care sufera de o posibila leziune la coloana vertebrala", a declarat un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta. Printre raniti se numara si 27 de politisti. Cel putin 26 persoane au fost arestate, conform unui bilant al politiei

UPDATE: Ciocniri intre fortele de ordine si manifestanti: politistii spanioli au tras cu gloante de cauciuc dupa ce mai multi protestatari au incercat sa treaca de gardurile de protectie plasate in jurul cladirii Congresului.

"Mainile sus, e un hold-up", striga multimea masata in fata politistilor cu caschete, aflati in spatele barierelor ridicate pe strazile care duc Congres.

"Nu pentru privilegiile politicienilor", "Democratie economica", scria pe pancartele acestora.

Mai multe organizatii si miscari ale indignatilor au convocat aceasta manifestatie prin intermediul retelelor sociale.

"Ne-au furat democratia. Am pierdut libertatea, statul providential cu taierile din sanatate si educatie. Am doua fete si in acest an trebuie sa le platesc studiile", spune Soledad Nunez, un comerciant de 53 de ani venit din nord Spaniei.

Beneficiind de un plan de ajutor eurpean pentru banci si luptand cu pretul unei cure de austeritate pentru reducerea deficitului public, guvernul conservator a adoptat din decembrie masuri care au provocat o profunda nemultumire in randul populatiei.