Cea mai bogata femeie din lume, australiana Gina Rinehart, mostenitoarea unui imperiu minier fondat de tatal sau, a ironizat joi "invidiosii" care isi petrec timpul band, cerand totodata guvernului sa reduca salariul minim pentru a atrage investitii, scrie AFP.

Gina Rinehart, mostenitoarea si patroana grupului Hancock Prospecting, a devenit cea mai bogata femeie din lume cu o avere personala estimata la 29,2 miliarde de dolari australieni (24 miliarde de euro) de catre Business Review Weekly (BRW).

"Nu exista un monopol pentru a deveni milionar", scrie ea, intr-o revista financiara.

"Daca sunteti invidiosi fata de cei care castiga mai mult decat voi, nu stati sa va plangeti. Faceti ceva pentru a castiga mai mult - petreceti mai putin timp la bautura, la fumat si la socializat, munciti mai mult", a adaugat ea.

"Deveniti unul dintre acei indivizi care muncesc dur, investesc si construiesc, si in acelasi timp creeaza locuri de munca pentru altii", a continuat Rinehart.

Ea a criticat politicile "socialiste" ale guvernului australian care ar trebui, in opinia sa, sa scada salariul minim si taxele pentru a incuraja initiativa privata.

Ministrul de Finante, Wayne Swan, un virulent critic al milionarilor care lupta impotriva taxei miniere si a noii taxe pe dioxid de carbon intrata in vigoare la 1 iulie, a replicat imediat.

"Aceste comentarii sunt o insulta la adresa milioanelor de muncitori australieni care merg la munca si tanspira sange pentru a-si putea hrani copiii si plati facturile", a spus acesta.

Verzii, aliati ai guvernului de centru-stanga, au ironizat-o pe miliardara, afirmand ca aceasta isi "datoreaza averea familiei sale" in timp ce sindicatul minier a acuzat-o de "delir".

"In timp ce incearca sa importe mana de lucru ieftina din strainatate si evita sa plateasca impozitele, Rinhehart pretinde ca milionarii si miliardarii sunt cei care fac cel mai mult bine social", a declarat presedintele sindicatului, Tony Maher.