Israelul nu a luat decizia, "la acest stadiu", de a ataca sau nu instalatiile nucleare iraniene, a afirmat marti secretarul american al Apararii, Leon Panetta, citat de AFP.

In urma declaratiilor alarmiste legate de avansul inregistrat de controversatul program nuclear al Iranului, facute de oficiali din Israel, presa din aceasta tara vorbeste tot mai des, in ultimele zile, de lovituri aeriene apropiate.

Intrebat despre acest subiect intr-o conferinta de presa, seful Pentagonului apreciaza ca exista "inca spatiu pentru negocierea" unei solutii diplomatice cu Teheranul.

"Am spus-o in trecut, o spun si acum: nu cred ca ei (israelienii) au luat decizia de a ataca sau nu Iranul la acest stadiu", a declarat Leon Panetta.

Dar, a repetat el, Israelul este o "tara suverana", care isi ia deciziile "pe baza a ceea ce crede ca este interesul sau national".

Ministrul american s-a deplasat la inceputul lunii august la Ierusalim unde a pledat in favoarea sanctiunilor si negocierilor cu Iranul.

Statele Unite s-au declarat pregatite sa intervina militar impotriva Iranului ca ultima optiune, dupa epuizarea cailor diplomatice.

Iranul continua sa nege ca programul sau nuclear are un scop militar.

Israelul considera ca existenta sa este amenintata daca Teheranul va dispune de bomba atomica si se teme ca programul nuclear iranian sa nu intre intr-o "zona de imunitate", cand va fi suficient de protejat impotriva loviturilor aeriene israeliene.

Israelul dispune de bombe antibuncar dar nu atat de puternice ca cele ale americanilor, astfel incat "zona de imunitate" va fi atinsa mai repede pentru acesta tara decat pentru Statele Unite.

Pentru seful statului major inter-arme, generalul Martin Dempsey, loviturile israeliene ar putea "intarzia dar nu si distruge capacitatile nucleare ale Iranului".