Disputa dintre Rusia si SUA cauzata de scutul antiracheta nu se va rezolva, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA din luna noiembrie, considera presedintele rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti. Putin a pecizat ca situatia s-ar putea schimba doar daca administratia de la Washington ar fi de acord sa construiasca sistemul de aparare antiracheta impreuna cu Rusia si UE.

Barack Obama alaturi de Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

"Statele Unite au urmat calea crearii propriei aparari antiracheta pentru mai mult de un an si nu vad nimic ce ar putea schimba aceasta abordare", le-a spus Putin jurnalistilor dupa Summitul G20 din Los Cabos, Mexico.

Solutia prevazuta de presedintele rus este o colaborare intre SUA, Rusia si UE in construirea si operarea sistemului antiracheta. "Asta inseamna ca toti cei trei participanti ar construi impreuna sistemul si ar putea sa evalueze impreuna amenintarile, sa coordoneze sistemul si sa ia deciziile de a-l utiliza", a explicat Vladimir Putin.

Potrivit presedintelui rus, "asta nu inseamna ca nu suntem capabili sa ne punem de acord asupra unor fragmente a activitatii comune. Cred ca acest lucru este posibil."

Rusia si NATO au negociat o cooperare asupra sistemului de aparare antiracheta din Europa la Summitul de la Lisabona din noiembrie 2010. Alianta Nord-Atlantica insista ca ar trebui sa existe doua sisteme independente care sa faca schimb de informatii in timp ce Rusia favorizeaza un sistem comun interoperabil la scara larga.