Tarile europene nu au venit la summitul G20 din Los Cabos pentru a primi lectii de democratie sau de economie, a declarat luni presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care se afla in Mexic pentru a participa la aceasta reuniune, relateaza AFP.

"Sincer, nu suntem aici pentru a primii lectii in termeni de democratie sau de modul de gestionare a economiei", a subliniat Barroso, care a remarcat ca nu toate tarile din G20 sunt democratii.

Statele europene sunt supuse unei puternice presiuni din partea partenerilor lor din G20, care reuneste tarile bogate si economiile emergente.

Europenii sunt acuzati ca nu au adoptat suficiente masuri pentru a rezolva criza datoriilor suverane, care devasteaza batranul continent din decembrie 2009.

Vizibil agasat de intrebarea unui ziarist canadian legata de credibilitatea europenilor, Barroso a remarcat ca cea mai mare criza cu care s-a confruntat lumea dupa Marea Depresiune nu a avut originea in Europa, ci in America de Nord: "O buna parte din sectorul nostru financiar a fost contaminata de, cum sa spun, practici neortodoxe din partea anumitor sectoare ale pietelor financiare".

Dar, a subliniat el, "nu aruncam responsabilitatea asupra partenerilor nostri, ceea ce spunem este "sa lucram impreuna' cand avem o problema".