Socialistii noului presedinte François Hollande si aliatii lor se afla in frunte la primul tur al alegerilor legislative, incheiat duminica in Franta, si sunt pe punctul de a obtine majoritatea absoluta in Adunarea Nationala, potrivit primelor estimari, citate de AFP.

Ales in 6 mai, François Hollande este astfel in masura sa obtina in Adunarea Nationala majoritatea de care are nevoie pentru a guverna tara si a-si pune in practica programul.

Partidul Socialist a obtinut intre 275 si 315 fotolii, iar aliatii sai ecologisti intre 12 si 18, dintr-un total de 577 de deputati. Majoritatea absoluta este de 289 fotolii.

Dreapta va avea intre 230 si 270 deputati.

In procentaj, Partidul Socialist este creditat cu circa 40%, potrivit institutului de sondare CSA, fata de 35% pentru partidul de dreapta UMP. Stanga radicala, cu care PS nu are o alianta de guvernare, are circa 7% din voturi.

Partidul de extrema dreapta Frontul National, cu peste 13% din voturi la nivel national, isi confirma ascensiunea.

Pentru acest partid, totul se va juca in turul doi, duminica viitoare. Scrutinul majoritar in doua tururi dezavantajeaza extremele si favorizeaza regruparea in al doilea tur.