Taiwanul a amplasat pentru prima oara rachete de croaziera capabile sa loveasca bazele militare cheie situate de-a lungul coastei de sud-est a Chinei continentale, scrie luni presa din insula, citata de AFP.

Rachetele "Hsiungfeng" (Vant curajos) 2E, fabricate in Taiwan si avand o portanta de 500 km au intrat in functiune, potrivit Liberty Times, care citeaza o sursa militara anonima.

Ministerul Apararii nu a comentat aceste informatii.

Potrivit acestui cotidian, proiectul, al carui nume de cod este "Chichun" (Lansarea vulturilor), a costat aproximativ 30 de miliarde de dolari taiwanezi (805,4 milioane euro).

Expertii militari apreciaza ca armata Chinei continentale, Armata de eliberare a poporului, dispune la randul sau de 1.600 de rachete indreptate spre Taiwan.

"In caz de razboi in stramtoarea Taiwan, rachetele ar putea fi utilizate pentru atacarea aeroporturilor si a altor baze militare ale Armatei de eliberare a poporului", a declarat Kevin Cheng, redactorul sef al Asia-Pacific Defense Magazine, din Taipei.

El a apreciat ca Taiwanul a indreptat peste o suta de rachete Hsiungfeng 2E spre China.

Pentru Song Jan Wen, membru al unui panel de experti invitati de armata taiwaneza sa studieze raportul sau anual asupra apararii, este pentru prima oara cand Taiwanul isi indreapta direct rachetele spre China.

Taiwanul, locul de refugiu al armatei nationaliste infrante de comunisti in 1949, este independent incepand de atunci, dar Beijingul il considera o provincie rebela si nu a exclus niciodata utilizarea fortei pentru a reveni sub ordinele sale.