Reprezentantii unui spital in Grecia a carei activitate este ingreunata de masurile dure de austeritate i-au spus unei proaspete mamici ca nu isi va putea lua acasa copilul pana cand nu isi va plati costurile nasterii, scrie BBC News in pagina electronica.

Reprezentatii maternitatii Helena Venizelou de la Atena au amenintat ca nu vor permite externarea bebelusului pana cand mama nu va plati 1.200 de euro pentru operatia de cezariana prin care a fost nascut copilul.

Directorul spitalului neaga acuzatia, dar oponentii politicii de austeritate spun ca este doar ultimul caz dintr-o tara in care serviciile de sanatate au fost paralizate de obligatiile fata de creditorii internationali. Femeia, careia i s-a dat numele Anna, a declarat pentru BBC News:

"Spitalul ne-a cerut o multime de bani si cel de la biroul de administratie ne-a spus ca trebuie sa achitam intreaga suma sau nu ne vor lasa sa plecam cu copilul acasa.

"Cine nu ar fi speriat de asta? Tocmai ati nascut si vor sa va retina copilul daca nu va puteti permite sa platiti. Acesti oameni nu au oare copii?", spune Anna.

De acelasi tratament a avut parte si atunci cand a nascut primul sau copil, in urma cu 20 de luni, dar in acel moment Anna a putut sa achite nota. Acum toata familia sa a ramas fara serviciu. Impreuna cu sotul ei,tatal sifrateledepind de veniturilemamei sale care face curatenie cu ziua.

Annalocuiesteintr-o baracamica, cuo podeade beton inLoutsa,un oras de coastasituat lao ora de mers cu masinade capitala.

Ca sute de mii de oameni din Grecia, Anna (nu este numele sau real), nu beneficiaza de gratuitate pentru serviciile medicale care nu sunt urgente. De acestea beneficiaza doar persoanele angajate si care platesc regulat contributii la sistemul national de asigurari, sau, atunci cand oamenii sunt someri, daca sunt someri atunci cand sunt la zi cu plata impozitelor.

Cu o rata a somajului de peste 21% si noi taxe de "solidaritate" in fiecare luna, multi greci au ramas fara niciun fel de asigurare medicala, spune directorul organizatiei de caritate Medicins Du Monde din Grecia, Nikitas Kanakis.