​O noua racheta balistica intercontinentala a fost testata cu succes de Rusia, anunta BBC News. Noua arma a fost conceputa pentru a penetra campul scutului de aparare antiracheta al NATO, au declarat pentru agentia Interfax surse din ministerul rus de aparare.

O sursa militara citata de Interfax a declarat ca noua racheta balistica intercontinentala a folosit "un nou tip de combustibil, care ajuta la reducerea timpului necesar pentru a opera propulsoarele in momentul in care racheta devine activa". Oficialii sunt de parere ca, astfel, racheta devine mult mai dificil de detectat, insa mai usor de manevrat.

Interfax a afirmat ca racheta dispune, de asemenea, de focoase individuale care isi pot schimba traiectoria pentru a evita sa fie doborate.

"Aceasta este una dintre masurile dezvoltate de conducerea militara si politica a Rusiei ca raspuns la scutul american antiracheta", a declarat pentru Interfax fostul director al fortelor strategice, Viktor Yesin.

Testarea rachetei rusesti s-a produs la doar cateva zile dupa ce NATO a anuntat ca sistemul sau a ajuns la "o capacitate operationala provizorie". Acesta este al doilea test al Rusiei, dupa primul esec din luna septembrie.