Biroul american de evidenta populatiei a anuntat joi ca in intervalul iulie 2010 - iulie 2011, nou nascutii albi, non-hispanici, au reprezentat mai putin de jumatate din copiii nou-nascuti in Statele Unite ale Americii, relateaza New York Times. Este pentru prima data in istoria SUA cand copiii de diferite minoritati depasesc numarul nou-nascutilor albi.

Copiii non-albi, majoritari in SUAFoto: AGERPRES

Datele facute publice de Biroul pentru evidenta populatiei arata ca, pe o perioada de 12 luni, nou nascutii albi, non-hispanici, au reprezentat 49,6% din totalul nasterilor. Restul de 50,4% este reprezentat de nou-nascuti de diferinte minoritati, printre care hispanici, afro-americani, asiatici etc.

Statisticile indica un moment de rascruce pentru o natiune ai carei fondatori au fost europeni albi, care s-a confruntat cu importante probleme rasiale, conflicte pe tema drepturilor civile si, recent, dezbateri cu privire la posibile restrictii pentru imigranti.

Desi, per total, albii vor continua sa reprezinte majoritatea populatiei pentru o vreme, faptul ca o noua generatie este formata, in majoritate, din copii de diferite minoritati are implicatii importante pentru economia americana, pentru viata politica a tarii si pentru identitatea ei, scrie New York Times.

O populatie tanara diversa constituie baza pentru un decalaj inter-generational, de cealalta parte aflandu-se o populatie in varsta formata, in majoritate, din albi care au crescut intr-o lume, de asemenea, majoritar alba.

Contrastul dintre cele doua generatii ridica intrebari importante legate de politici interne, una dintre acestea fiind educatia. Statele Unite se confrunta cu probleme in ceea ce priveste educatia copiilor din minoritati. In timp ce o populatie tanara diversa s-ar putea dovedi un motor de crestere, lipsa unei educatii adecvate ar putea-o transforma intr-o povara pentru stat.