Angajamentele asumate de Grecia in schimbul celui de-al doilea plan de ajutor nu pot fi modificate, a avertizat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Bruxelles, relateaza AFP.

"Nu exista modalitati de schimbare a angajamentelor asumate de Grecia", a declarat Barroso, adaugand insa ca isi doreste mentinerea acestei tari in Zona Euro.

"Grecia face parte din familie. Ne dorim ca ea sa ramana in sanul familiei Zonei Euro si a Uniunii Monetare (...). Dorim sa ramanem alaturi de greci dar de acum inainte e randul grecilor sa se decida", a afirmat Barroso, facand referinta la viitoare alegeri legislative din aceasta tara.

"Este important ca cetatenii sa ia deciziile in cunostinta de cauza", a avertizat el.

Presedintele executivului european a afirmat ca nu exista o solutie mai buna decat planul de austeritate negociat intre Grecia si creditorii sai, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

"Nu exista un drum mai usor. Orice alta cale va fi mai dura", a spus acesta, reamintind ca programul negociat nu contine doar masuri de reducere a cheltuielilor, ci si reforme structurale.

In urma imposibilitatii de a forma un guvern dupa alegerile din 6 mai, grecii vor reveni la urne in 17 iunie.

Aceste alegeri sunt cruciale in conditiile in care scrutinul din 6 mai a marcat o ascensiune fara precedent a stangii radicale si a partidelor anti-austeritate, dar si a neo-nazistilor.

Daca aceste partide castiga majoritatea la noile alegeri, creste sensibil riscul de iesire a Greciei din Zona Euro, considera expertii europeni.