Premierul israelian Benjamin Netanyahu a format marti un guvern de coalitie, o miscare surpriza, care i-ar putea da mana libera sa atace instalatiile nucleare ale Iranului si sa incheie pacea cu palestinienii, relateaza Reuters.

Formarea coalitiei a fost negociata in secret in ultimele zile, ceea ce inseamna ca partidul de centru Kadima se va alatura coalitiei de dreapta condusa de Netanyahu, formandu-se astfel o majoritate de 94 din 120 de locuri ale Parlamentului. Noua alianta, care are in vedere organizarea de alegeri anticipate in luna septembrie, ca reprezenta cea mai mare coalitie din istoria Israelului, desi sondajele de opinie au aratat ca aceasta este sustinuta de doar 39% din populatie, in timp ce 34% se opun.

"Acest guvern este bun pentru securitate, bun pentru economie si spre binele israelienilor", a afirmat Benjamin Netanyahu, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu liderul Kadima, Shaul Mofaz. Noua coalitie de guvernare se va baza pe regandirea bugetului, pe reforma electorala si pe distribuirea sarcinilor militare in randul populatiei, precum si pe incheierea unui "proces de pace responsabil" cu palestinienii.

Un purtator de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas i-a cerut Israelului sa "intrerupa orice activitate de colonizare a teritoriilor palestiniene. El a adaugat ca "noul guvern de coalitie trebuie sa fie o coalitie a pacii si nu una pentru razboi".