Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko va inceta miercuri greva foamei inceputa pe 20 aprilie pentru a protesta impotriva violentelor pe care le-a suferit in inchisoare, a anuntat fiica sa Evghenia, potrivit AFP.

Iulia Timosenko, condamnata deja la 7 ani de detentieFoto: Agerpres/AP

Medicul german Lutz Harms, venit in Ucraina pentru a-i acorda ingrijiri, "o va ajuta pe mama sa inceteze greva foamei incepand de maine", a declarat ea, dupa ce a vizitat-o pe mama sa in inchisoare la Harkiv.

Aceasta procedura "va dura intre 10 zile pana la circa doua saptamani", dupa care va putea incepe tratamentul opozantei, care sufera de grave probleme la spate. Timosenko a acceptat să fie transferată la spitalul public din Harkiv, cu condiţia să fie tratată de acest medic german.

La sfarsitul lunii aprilie, Evghenia i-a scris guvernului german sa ii "salveze viata" mamei sale "inainte de a fi prea tarziu". Cu o zi inainte de apelul sau, presa din Ucraina a publicat mai multe fotografii cu fostul prim-ministru Iulia Timosenko in care aceasta isi arata trupul plin de rani si vanatai.

Incarcerata din august 2011, Iulia Timosenko, in varsta de 51 de ani, a fost condamnata in octombrie la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Opozanta denunta o razbunare personala a presedintelui Viktor Ianukovici, ales in 2010, de a o indeparta pe principala sa adversara politica.

Situatia lui Timosenko a provocat tensiuni in randul occidentalilor, cu o luna inaintea campionatului de fotbal Euro 2012, gazduit de Ucraina si Polonia.

Ucraina a anuntat marti anularea unui summit al liderilor din Europa Centrala programat sa aiba loc la sfarsitul acestei saptamani la Ialta, care a fost boicotat de mai multi dintre cei invitati pentru a protesta fata de soarta fostului premier.