Moscova, unde Vladimir Putin este investit oficial luni pentru al treilea mandat de presedinte, este scena unor proteste violente ale opozitiei impotriva fostului spion KGB. In actiunea impotriva investirii lui Putin au fost retinute luni zeci de persoane, scrie Gazeta.ru. In centrul Moscovei, aproximativ 300 de oameni participa la o actiune impotriva investirii lui Vladimir Putin. Fortele speciale OMON ii imping de demonstrati cat mai departe de Kremlin.

Printre cei retinuti se numara activistul Vadim Korovin, acelasi care duminica a fost arestat de politie si amenintat cu articolul "Instigare la revolta" din Codul Penal. El a fost insa eliberat fara sa i se intocmeasca vreo hartie.

Reamintim ca si duminica au avut loc proteste violente impotriva lui Putin, aproximativ 20.000 de oameni manifestind pe strazile Moscovei. Printre cei 463 de arestati duminica (cifra exacta citata de Interfax) se numara si Boris Nemtov, fost premier si unul dintre liderii opozitiei neparlamentare.

Ceremonia de investire a lui Putin a adus la Kremlin mii de invitati. Noul presedinte al Federatiei Ruse va depune juramintul intr-un decor fastuos. Putin revine in functia de presedinte dupa o rocada cu fidelul sau Dmitri Medvedev.

Vladimir Putin a sosit la Kremlin strabatand strazile, practic, pustii ale Moscovei. Ceremonia a inceput cu aducerea drapelului si a principalelor simboluri ale statului. In urma lor este adusa Constitutia, pe care va depune juramantul si insemnul de sef al statului.

"Jur ca in indeplinirea prerogativelor presedintelui Federatiei Ruse sa respect si sa protejez drepturile si libertatile omului si ale cetateanului, sa respect si sa apar Constitutia Federatiei Ruse, sa apar suveranitatea si independenta, securitatea si integritatea statului, sa servesc cu credinta poporul" - este juramantul rostit de Putin.

Dupa depunerea juramantului, in sala a rasunat Imnul Rusiei, dar cei prezenti nu au dat dovada de presa multa patima intonandu-l, constata Vzgliad. "Ca de obicei, elita rusa lasa de dorit in aceasta privinta, comenteaza sursa citata".

Dmitri Medvedev i-a incredintat conducerea lui Vladimir Putin, o imagine care ne readuce cu patru ani in urma, cand totul era insa invers. Presedintele vorbeste despre continuitatea politicii. "Numai asa vom construit un stat puternic si democratic", a declarat Medvedev. Medvedev le-a multumit rusilor pentru ajutor. "Mai avem inca foarte multe de facut".

"Avem tot ce ne trebuie pentru a merge inainte: un stat in plina dezvoltare, o socitate civila activa. Intram intr-o noua etapa a dezvoltarii nationale: urmatorii ani vor fi determinanti pentru Rusia, si numai de noi depinde viitorul tarii. Vrem si vom trai intr-o tara democrata. Cred in puterea idealurilor noastre, in dorinta noastra comuna de libertate, adevar si dreptate. Rusia are o istorie mareata si un viitor nu mai putin maret", a declarat Putin, pentru a treia oara presedintele Rusiei.