Principala intrebare la alegerile din Franta este legata de prezenta la vot, in conditiile in care, la finalele cu "rezultat asteptat", rata de absenta este relativ mare, afirma, pentru HotNews.ro, Luca Niculescu, corespondent al Digi 24 la Paris.

Luca NiculescuFoto: RFI Romania

"Interesul e mare, asa cum este mereu cand e vorba de alegeri prezidentiale, dar intrebarea tuturor este daca nu cumva rata de absenta va fi relativ mare. Se spune ca atunci cand se cunosc finalistii, ca anul acesta, francezii vin mai putin la vot", a explicat Luca Niculescu.

El a reamintit ca, in 2002, cand toata lumea se astepta la o finala stanga - dreapta, doar 72% dintre alegatori au venit la vot si in finala a intrat liderul extremei drepte, Jean-Marie le Pen. In 2007, insa, rata de participare a fost foarte mare, peste 85%.

"Intrebarea este cat de multi francezi vor veni la vot, dar acest raspuns nu-l vom avea mai devreme de ora 13, ora Romaniei", a adaugat el.

Deocamdata, vremea pare sa tina cu francezii, in conditiile in care, la Paris, dimineata era insorita, desi rece, cu o temperatura de 5-6 grade. Prezentatorii meteo de la televiziuni avertizeaza insa francezii sa nu uite sa-si ia umbrelele cu ei, daca pleaca de acasa, in conditiile in care sunt asteptate averse, mai putin in sudul tarii.

Inca un elemente care ar putea descuraja prezenta masiva la vot - perioada de vacanta din Franta. Multi alegatori sunt plecati si doar o parte dintre acestia au reusit sa faca procura catre apropiati pentru a putea vota in locul lor.

Luca Niculescu nu crede ca mass-media se va aventura sa publice inainte de termenul legal rezultatele partiale ale votului, "pentru ca nu vor avea de unde".

"Nu se fac exit-poll-uri pe timpul zilei, dar va fi un institut care va face estimari bazate pe un esantion de birouri de votare. Acestea vor fi date la ora 20.00 televiziunilor si radiourilor care le-au comandat", a precizat el.

"Probabil a nu vor fi date inainte, dar francezii au si ei multa imaginatie, ca si romanii", a comentat Luca Niculescu.

Un element inedit pentru tipicul alegerilor din Romania: In Franta nu se vorbeste deloc despre fraude.

Luca Niculescu a explicat ca, in urma cu cinci ani, un sat din Franta a avut o rata de participare la vot de peste 90% si toti reporterii il intrebau pe primar cum a reusit sa aduca oamenii la vot, iar acesta a declarat ca a discutat zilnic cu locuitorii, i-a sunat si a batut la usile lor pentru a le explica importanta votului.

"Nici reporteri nici opozitia nu s-au gandit la fraude. Nu este deloc un subiect de discutie aici", a mentionat acesta.

Digi 24 va transmite pe parcursul zilei de duminica corespondente din Paris despre votul la alegerile prezidentiale, in care marele favorit este socialistul Francois Hollande.