O nava de razboi enorma, extrem de scumpa, inzestrata cu cea mai noua tehnologie si pe care liderii armatei navale americane au incercat sa o abandoneze, in trecut, din cauza costurilor sale, este considerata acum o parte importanta a strategiei administratiei Obama pentru regiunea Asia-Pacific, relateaza Associated Press, citata de Yahoo News.

Distrugatorul Zumwalt, simularea proiectuluiFoto: US Navy

Aceasta nava este cel mai mare distrugator construit vreodata de marina americana.

"Este invizibil, are un sonar incredibil de puternic, capacitate de tintire si cerinte reduse privind echipajul - acesta este viitorul nostru", a afirmat amiralul Jonathan Greenerf, seful operatiunilor navale, care a efectuat saptamana trecuta o vizita la Bath Iron Works, unde nava este construita.

Proiectul a atras insa si critici, unii acuzand faptul ca incorporeaza prea multa tehnologie noua. Unii oficiali ai Marinei au afirmat ca nava este mai slab echipata decat distrugatoarele existente atunci cand vine vorba despre apararea antiracheta, iar un analist al apararii a avertizat ca aceasta va fi vulnerabila atunci cand va opera aproape de tarm.

Nava are o lungime de peste 180 de metri. Costul este de 3,8 miliarde pe bucata. Daca se iau in calcul cercetarea si dezvoltarea, costurile cresc la 7 miliarde de dolari pe bucata, a spus Winslow Wheeler, director al Straus Military Reform Project, la Center for Defense Information din Washington.

Din cauza costurilor mari, numarul initial de nave care se dorea a fi construit a scazut de la 32, la 24, si apoi la 7. In cele din urma, programul a fost redus la doar la trei. Prima nava dintre acestea, Zumwalt, va fi "botezata" in 2013 si va fi livrata marinei in anul 2014.

Producerea acestei nave vine in contextul in care Departamentul Apararii si-a exprimat recent preocuparile legate de modernizarea marinei Chinei.

Jay Korman, analist la The Avascent Group, afirma ca aceasta nava incorporeaza atat de multe noi tehnologii incat US Navy o vede ca un fel de "glont de argint" in fata amenintarilor. Singura problema este costul acesteia.

Tunurile de 155 mm sunt destinate tirurilor pe tarm cu proiectile ghidate care deschid calea interventiei infanteriei marine si sunt mult mai eficiente, din punct de vedere al costurilor, decat rachetele de croaziera, spune Eric Wertheim, autor al lucrarii "Naval Institute's Guide to Combat Fleets of the World."