Japonia a amplasat o baterie antirachete in centrul capitalei, Tokyo, cu cateva zile inainte de lansarea controversatei rachete nord-coreene, relateaza AFP.

Rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) au fost amplasate la ministerul Apararii, in centrul capitalei, in acest week-end, iar alte doua baze similare au fost pregatite in regiune pentru a proteja megalopolisul in care traiesc 35 de milioane de oameni.

Trei distrugatoare dotate cu sisteme de lupta Aegis si rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3) au fost amplasate in Marea Chinei orientale, in timp ce alte baterii PAC-3 au fost pregatite in arhipelagul Okinawa (sudul Japoniei).

Coreea de Nord a anuntat ca doreste sa lanseze o racheta in intervalul 12 - 16 de la baza Tongchang-ri, in nord-vestul tarii. Primul etaj al rachetei ar urma sa cada in Marea Galbena, in vestul peninsulei coreene, iar cel de-al doilea la est de Filipine, survoland o parte a insulelor Okinawa.

Premierul nipon, Yoshihiko Noda, a ordonat fortelor de auto-aparare, numele oficial al armatei Japoniei, sa distruga lansatorul nord-coreean daca va ameninta teritoriul nipon.

"Am luat masuri de precautie maximale", a spus ministrul adjunct al Apararii, Shu Watanabe, duminica, la televiziunea publica NHK.

Un expert in acest dosar, Masao Okonogi, a apreciat ca amplasarea sistemelor antiracheta are ca rol linistirea opiniei publice.

Coreea de Nord spune ca aceasta lansare are scopuri pur civile, respectiv amplasarea pe orbita a unui satelit de observare. Dar Statele Unite si aliatii lor, in special sud-coreenii si japonezi, afirma ca este vorba in realitate de un test deghizat de racheta balistica cu raza lunga de actiune.

Lansarea ar urma sa coincida cu aniversarea a o suta de ani de la nasterea fondatorului Republicii populare democrate a Coreei, Kim Il-Sung, bunicul actualului lider, Kim Jong-Un, care i-a succedat tatalui sau, Jong-Il, decedat in 17 decembrie 2011.