Un adolescent din China, in varsta de 17 ani, si-a vandut un rinichi pentru 22.000 de yuani (2.200 lire sterline, aproape 2.700 de euro) pentru a-si putea cumpara un iPad si un iPhone, scrie The Daily Telegraph, care citeaza agentia chineza de presa Xinhua.

Acum, tanarul sufera de insuficienta renala si starea sa de sanatate se deterioreaza, potrivit anchetatorilor din orasul Chenzhou, in provincia Hunan.

Cinci oameni au fost acuzati de ranire intentionata si de comert ilegal cu organe, printre care si chirurgul care a efectuat operatia, in aprilie 2011.

Potrivit Xinhua, una dintre persoanele acuzate a fost platita cu 220.000 de yuani (22.000 de lire) pentru a aranja transplantul. El i-a dat baiatului 22.000 de yuani si a impartit profitul ramas cu chirurgul si ceilalti trei acuzati.

Xinhua nu precizeaza cine a platit pentru a primi rinichiul adolescentului. Baiatul este din Anhui, una dintre cele mai sarace provincii din China.

Mama tanarului a descoperit ca acesta si-a vandut rinichiul atunci cand l-a intrebat de unde are iPad-ul si iPhone-ul.

Produsele Apple sunt foarte populare in China, dar sunt mult prea scumpe pentru majoritatea chinezilor. In China, pretul pentru un iPhone porneste de la 3.988 yuani (400 lire) iar cel pentru un iPad de la 2.988 yuani (300 lire).

Piata neagra a transplanturilor este extrem de activa in China.