Cancelarul german Angela Merkel a asigurat marti la Praga ca tara sa nu exercita "nicio presiune" asupra Republicii Cehe pentru ca aceasta sa semneze pactul bugetar european care vizeaza intarirea disciplinei comunitare, informeaza AFP.

"Germania nu exercita nicio presiune (...) Ceea ce este important, este ca Republica Ceha a luat extrem de serios Pactul de Stabilitate si Crestere", a declarat Merkel in cursul unei conferinte de presa comune cu omologul sau ceh, Petr Necas.

Cehia si Marea Britanie sunt singurele doua state din Uniunea Europeana care au ramas in afara noului pact fiscal.

"Daca Republica Ceha nu a semnat pactul bugetar in prezent, ea o poate face mai tarziu. Cehia va respecta in 2013 criteriul privind deficitul public de 3% din PIB si serveste ca un exemplu pentru alte state ale Europei. Asadar nu exista nicio controversa intre cele doua state", a afirmat Merkel.

Pentru a explica refuzul de a participa la pactul bugetar, Necas a aratat ca acesta nu fixeaza clar un plafon al datoriei publice de 60% si ca functionarea summit-urilor UE27 nu ofera suficient spatiu pentru statele care utilieaza moneda proprie.

Deficitul finantelor publice a fost anul trecut de 3,7% din PIB, iar in acest an va ajunge la 3,5% si anul urmator la 3%. In acelasi timp, datoria guvernamentala va fi de 41% din PIB, mult sub plafonul de 60%, a mentionat primul ministru ceh.

Intrata in UE in 2004, Republica Ceha nu este membru al zonei euro si nici nu a prezentat o data fixa privind aderarea la moneda unica europeana, insa Necas a precizat ca Republica Ceha are un interes puternic privind stabilitatea zonei euro pentru ca cele doua sunt interconectate economic.