Locuitorii din sudul Europei au ramas surprinzator de stoici, pana acum, in fata unora dintre cele mai dureroase reduceri bugetare din ultimele decenii, insa sunt tot mai multe semne ca aceasta rabdare pare sa se fi epuizat, relateaza Reuters.

Greva generala neasteptat de mare din Spania care a avut loc saptamana trecuta si opozitia in crestere pe care o infrunta primul ministru Mario Monti in Italia sunt printre indicatorii care arata ca rezistenta in fata reformelor devine din ce in ce mai mare, intr-o regiune aflata in mijlocul turbulentelor generate de criza datoriilor suverane din zona euro.

Portugalia ramane o tara "supusa" pentru moment si chiar si in Grecia, scena unor proteste violente repetate, a fost o atmosfera tacuta in ultima perioada. Insa exista semnale ca liderii politici vor avea de infruntat o perioada de foc, mai ales daca va fi necesara si mai multa austeritate pentru reducerea datoriei suverane.

Starea generala pare a fi rezultanta a doua tendinte opuse - acceptarea mesajului ca taierile semnificative reprezinta singura cale de salvare a tarilor sudice de la o catastrofa economica si, respectiv, sentimentul crescut ca posibilele masuri de austeritate suplimentare nu pot fi suportate de o populatie deja saracita.

Astfel, problema care se ridica in fata unor politicieni precum Monti (Italia) si Mariano Rajoy (Spania) este aceea ca masurile foarte austere care sunt impuse de reducerea datoriei si sub presiunea liderilor din zona euro pot adanci recesiunea deja persistenta si pot crea necesitatea unor taieri si mai severe.

Pana cand reformele adoptate vor incepe sa isi arate beneficiile va mai trece ceva timp, timp in care populatiile din aceste state se pot "razbuna" la alegerile electorale sau pot iesi pe strazi, protestand in numar mare.

Investitorii au inceput sa isi arate deja ingrijorarile in fata dificultatilor economice si a incertitudinilor politice din Spania si din Italia, randamentele titlurilor de stat din ambele state incepand sa creasca dupa ce, de la inceputul acestui an, acestea scazusera incontinuu.

"Exista un fel de acceptare resemnata, insa aceasta nu este o pozitie de echilibru stabil. Oamenii sunt 'hraniti' cu sentimentul de vinovatie pentru situatia lor ingrozitoare", a spus profesorul Erik Jones de la Universitatea Johns Hopkins din Bologna.

Acesta a adaugat ca populatiile au fost pregatite pentru a-si suspenda 'judecata' asupra politicienilor si accepta sacrificiul daca ele considera ca va exista pe termen lung un castig, dar acest lucru nu se va intampla pe termen nelimitat.

Vineri, guvernul spaniol a anuntat reduceri de 27 de miliarde de euro ale bugetului guvernului central, echivalent cu 2,5% din PIB.

Un sondaj recent arata ca jumatate dintre adultii spanioli pot acepta reducerea serviciilor de sanatate si de educatie daca acest lucru ar putea reaseza economia pe drumul cel bun.

Uniunile sindicale, reprezentand doar o cincime din angajati, si mai multe persoane au protestat joi de teama pierderii locurilor de munca. Sute de mii de protestatari au marsaluit iar activitatea din intreprinderi si porturi a fost oprita. Greva a avut un impact mult mai mare decat cea din urma cu 18 luni, fiind un semn ca rabdarea oamenilor poate fi epuizata intr-o tara care inregistreaza cel mai mare somaj din Uniunea Europeana.

"O multime de oameni accepta austeritatea si reformele economice ca pe o forma de pedeapsa divina. Insa, cand somajul ridicat va fi micsorat, sunt convins ca protestele sociale vor inceta", a afirmat Jose Antonio Garcia Rubio, secretarul economic de la United Left, un partid minoritar de stanga care a inregistrat rezultate bune la alegerile generale din noiembrie.

In Italia, fostul comisar european Monti a obtinut simpatia Europei, Americii si a altor zone pentru expertiza sa economica si pentru actiunea rapida prin care a raspuns crizei datoriilor. Si acesta a fost in ultima perioada sub presiune datorita reformei pietei muncii, aceasta din urma fiind in centrul programului sau cu care isi propune ca economia Italiei sa reinceapa sa creasca.

Insa sindicatele planuiesc proteste si o greva generala, popularitatea sa a scazut si Monti a intrat in unele conflicte cu partidele politice, de care depinde implementarea legilor.

Problemele politice sunt partial cauzate de sondajele locale din mai, politicieni fiind nerabdatori sa iasa din umbra tehnocratului Monti si sa isi imbunatateasca perceptia publica inainte de alegerile din primavara viitoare.

De asemenea, politicienii pot fi "pedepsiti" si in Grecia, unde alegerile generale sunt asteptate pe 6 mai, dupa ce guvernul a fost obligat sa faca reduceri mari ale pensiilor, salariilor si serviciilor in schimbul celui de-al doilea pachet de salvare de la creditorii internationali.

Totusi, Grecia se afla departe de protestele violente care au avut loc in februarie, cand mai multe banci si magazine au fost incendiate, iar statul elen a fost in ultima perioada surprinzator de tacut, in contrast cu demonstratiile care aveau loc zilnic vara trecuta, iar sute de mii de persoane protestau in fata parlamentului.

"Anul trecut am petrecut toata vara protestand in fata parlamentului insa nimic nu s-a schimbat. Nimeni nu asculta", a spus pentru Reuters Angeliki Koutsioumba, 58 de ani.

"La dracu cu toti. Trebuie sa ii pedepsim cu votul nostru la alegeri", a afirmat aceasta, adaugand si ca a suferit de un atac de inima anul trecut dupa ce banca i-a refuzat accesul la un credit.

Portughezii au fost cei mai resemnati in fata durerii austeritatii care a urmat acordului de imprumut, iar greva generala de pe 22 martie a avut un impact redus asupra economiei.

"Acest gen de greve nu ajuta pe nimeni, ele nu sunt solutia. Este vorba de munca, doar aceasta ne va scoate din aceasta gaura", a spus Filipa Almeida, pentru Reuters.

In acelasi timp, Antonio Costa Pinto, profesor cercetator la Institutul de Stiinte Sociale din Lisabona, a spus ca aceasta stare de resemnare nu va dura la nesfarsit.

"Nemultumirea exista, astfel daca nu vor fi semnele unei reveniri, daca incetinirea europeana va impiedica recuperarea economiei portugheze pana la sfarsitul acestui an, aceasta acceptare va fi greu de sustinut, mai ales daca si mai multe masuri de austeritate vor fi necesare", a adaugat Pinto.

Aceasta este imaginea de ansamblu din Europa. "Social si politic, oamenii au acceptat austeritatea insa trebuie sa vezi lumina de la capatul tunelului," a spus economistul american Nouriel Roubini - supranumit Dr Doom, dupa ce a prezis criza ipotecara din America.

"Crestere economica, locuri de munca, venituri sau reactie politica si sociala; aceasta inseamna demonstratii, greve si caderea guvernelor slabe", a declarat Roubini reporterilor la conferinta oamenilor de afaceri de la Cernobbio, de pe malului lacului Como, Italia.