Coreea de Nord a inceput pregatirile pentru lansarea rachetei cu raza lunga de actiune programata la jumatatea lunii aprilie, in pofida criticilor vehemente ale comunitatii internationale. Imaginile prin satelit realizate joi de compania americana DigitalGlobe, arata ca pregatirile au inceput intr-adevar si sunt in toi, potrivit site-ului 38north.org, specializat in studierea activitatii Coreei de Nord.

Imaginile arata ca rampa de lansare a fost adusa tot mai aproape de racheta, potrivit sursei citate. Echipamentul specific a fost asezat la locul lui, in timp ce mai multe persoane sunt vazute pe rampa. Pot fi observate, de asemenea, mai multe camioane, care umplu cu combustibil rezervoarele rachetei.

Phenianul a spus in ultimele zile ca ia in calcul lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune penru a plasa pe orbita un satelit civil de observare a Pamantului. Dar, Statele Unite si aliatii sai, inclusiv Coreea de Sud si Japonia vad prin aceasta actiune o incercare mascata de testare a unei rachete balistice cu raza lunga de actiune si cer regimului nord-coreean sa renunte la el. In replica, regimul nord-coreean a avertizat marti ca nu va renunta "niciodata" la dreptul de a lansa "un satelit pasnic".

Lansarea este asteptata intre 12 si 16 aprilie.

Guvernul japonez a dat "ordin de distrugere" a rachetei

Prim-ministrul japonez Yoshihiko Noda a dat unda verde vineri pentru distrugerea rachetei militare pe care o va lansa Coreea de Nord, in cazul in care aceasta ameninta Japonia.

Decizia a fost luata la o reuniune a cabinetului condus de premierul Noda. "Am trimis un ordin de distrugere", a confirmat ministrul Apararii, Naoki Tanaka.