Suspectul in cazul crimelor in serie din Franta a fost identificat gratie corelarii informatiilor detinute de serviciile secrete cu cele ale politiei, relateaza AFP.

"Incrucisarea elementelor de informatii secrete si (...) judiciare au permis alegerea obiectivului, dintre aproximativ 15 posibilitati. Pana marti, anchetatorii nu aveau o certitudine absoluta", au afirmat surse apropiate anchetei, care au preferat sa-si pastreze anonimatul.

Conducerea centrala a informatiilor interne, contraspionajul francez, a realizat "doua liste scurte potentiale in cele doua piste principale retinute, cea a unei drepte ultra-radicale si cea a islamismului radical din regiune", au explicat acestea.

In paralel, ancheta politiei a "adunat numeroase indicii din diferite domenii".

Daca politia a aflat rapid ca subofiterul, prima victima a "ucigasului de pe scuter", postase un anunt pe internet pentru vanzarea motocicletei sale, "au existat aproape 500 de conexiuni pe site", au explicat sursele.

Adresele IP ale persoanelor care s-au interesat de acest anunt au fost identificate, dar cea a ucigasului "nu figura printre ele, deoarece un membru al familiei sale nu avea acelasi nume".

Printre altele, individul ales drept tinta nu "era cunoscut ca avand un scuter".

Alte elemente legate de scuterul Yamaha T max 530, aflate de la locul crimelor, s-au adaugat incet-incet informatiilor disponibile, in special faptul ca individul s-a interesat la un concesionar al marcii pentru a afla cum se dezactiveaza "tracker-ul" instalat pentru a putea localiza vehiculul in caz de furt.

"A trebuit sa aflam aceste lucruri", precum si alte elemente legate de telefonia mobila, "pentru a putea merge mai departe", au precizat sursele citate.

Acest francez de origine algeriana in varsta de 24 de ani, care se revendica a fi membru al-Qaeda, este incercuit de mai multe ore de RAID, unitatea de elita a politiei franceze, la Toulouse (sud-vest). El este banuit ca este autorul a sapte asasinate ale unor soldati de orgine maghrebiana si a unor evrei, printre care si copii.

Acesta fusese deja arestat in Kandahar, in trecut, bastion al talibanilor din Afghanistan, pentru delicte de drept comun.

Este o persoana care are legaturi cu oameni care sustin salafismul si jihadismul, precizase ministrul de Interne, Claude Gueant.