Premierul Vladimir Putin a decretat joi patru zile libere, inclusiv cea de 7 mai, ziua in care va fi investit ca presedinte al Rusiei, motivul invocat oficial fiind acela ca rusii se vor putea ocupa, in aceasta perioada, de "gradinile lor", relateaza AFP.

Presedintele ales nu a facut nicio referire la depunerea juramantului, care va marca revenirea sa la Kremlin, dupa o perioada de patru ani petrecuta in fruntea guvernului.

Vladimir Putin a precizat ca in perioada 6 - 9 mai rusii nu vor mai trebui sa mearga la munca, "populatia exprimandu-se in favoarea unor zile libere suplimentare pentru a se putea duce la tara, la gradinile lor".

9 mai, data la care rusii sarbatoresc sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este zi libera in fiecare an. In schimb, rusii vor trebui sa munceasca in zilele de 5 si 12 mai, in schimbul liberelor din 7 si 8 mai.

Vladimir Putin a fost ales presedinte cu aproape 64% din voturi in 4 martie, in conditii controversate si pe fondul unei importante miscari de contestare.

Dupa doua mandate de presedinte (2000-2008), el a parasit Kremlinul pentru a deveni prim ministru, in conditiile in care nu putea candida la un al treilea mandat, potrivit constitutiei de atunci.

Postul i-a fost lasat unui subordonat al sau, Dmitri Medvedev, care a renuntat insa sa candideze pentru un nou mandat in 2012, urmand sa fie numit prim ministru.