​Fostul ministru de finante, Aleksei Kudrin, a promis sa infiinteze un fond propriu pentru sustinerea initiativelor civice si a confirmat ca nu intentioneaza sa lucreze in viitorul guvern. Expertii nu exclud posibilitatea ca preconizatul fond sa devina pentru Kudrin „o platforma provizorie”, care, cu timpul, ii va permite sa ajunga politician: fie unul dintre creatorii noului partid, fie premier. In politica rusa nu exista exemple de politicieni care, plecati din sistem, sa revina in marea politica, scrieKommersant.

Aleksei KudrinFoto: Agerpres

„Vreau sa infiintez un fond. Voi propune legi, care trebuie neaparat adoptate, voi sustine initiativele rezonabile”, scrie Kudrin pe Twitter. El crede ca dupa alegerile parlamentare din decembrie, "multi vor sa se implice in constructia unei noi societati”. Si de aceea promite sa „sprijine aceste tendinte cu lucruri concrete”.

„Crearea unui fond reprezinta o modalitate de a lua o pauza in actuala situatie de confuzie”, spune analistul Mihail Vinogradov. In toti acesti ani, Kudrin a fost un politician de „birou”.

Kommersant aminteste ca dupa plecarea din guvern in urma schimbului de replici cu presedintele Dmitri Medvedev, Kudrin a luat o pauza, apoi a aparut la mitingul de protest de pe bulevardul Saharov, din 24 decembrie 2011. El s-a propus in rol de intermediar intre protestatari si putere. Dar un astfel de rol s-a dovedit inutil.

Analistul Valeri Homiakov spune, pe de alta parte, ca, de regula, cineva cu „greutatea” lui Kudrin primeste, la retragerea din activitate, un fel de premiu sub forma unei functii de conducere fie intr-o mare banca sau firma de consultanta, fie la vreun instititut de expertize care intocmeste rapoarte pentru diferitele structuri guvernamentale. Din moment ce Kudrin nu a beneficiat de un astfel de premiu, noul fond va „deveni un fel de baza intelectuala pentru viitorul partid”, estimeaza Homiakov.

”Kudrin nu are experienta politicii publice”, a explicat el. Altfel spus, Kudrin va lucra la noul sau partid „impreuna cu experti si cu elitele”, in timp ce Mihail Prohorov va mobiliza „simpatizantii prin Internet”.