Un membru al unei faimoase bande de hoti de bijuterii, cunoscuti sub denumirea de "Panterele Roz", a fost arestat in Italia, transmite The Telegraph. Autoritatile judiciare afirma ca banda, alcatuita din fosti soldati ce au activat in armata iugoslava, este responsabila cu zeci de jafuri si raiduri desfasurate in intreaga lume.

Hotii au furat bijuterii de milioaneFoto: Captura YouTube

Cel mai recent jaf realizat de banda a avut loc in februarie 2012, tinta fiind o bijuterie de lux aflata langa Scalinata della Trinità dei Monti din Roma, faimoasele trepte ce fac legatura intre Piazza di Spagna si Piazza Trinità dei Monti.

Mitar Marianovici (60 de ani), un muntenegrean nascut in Serbia, a fost arestat dupa ce politia ar fi descoperit amprentele sale pe o punga de plastic abandonata la locul jafului.

Politistii italieni afirma ca Marianovici ar fi fost organizatorul jafului, in timpul caruia hotii au furat bijuterii in valoare de 1.5 milioane de euro de la magazinul Roberto Coin.

Hotii inarmati au amenintat angajatii magazinului, reusind sa scape cu prada lor in doar cateva minute.

Autoritatile din Italia se afla in cautarea altor doi barbati care au luat parte la jaf.

Telegraph scrie ca hotii sunt denumiti "Panterele Roz" din cauza obiceiului lor de a ataca bijuterii. Ei si-au capatat denumirea in 1993, dupa ce au furat un diamant in valoare de 500.000 din Mayfair, in Londra, si l-au ascuns intr-o cutie cu crema pentru fata, o situatie similara cu cea din filmul clasic din 1963, in care Peter Sellers l-a interpretat pe inspectorul Clouseau.

Se crede ca banda, cautata de Interpol pentru jafuri in valoare de 150 de milioane de lire sterline, este alcatuita din fosti soldati din ex-Iugoslavia, care au luptat in razboiale din anii '90.

Autoritatile judiciare cred ca "Panterele Roz" sunt responsabile pentru circa 120 de jafuri desfasurate in intreaga lume, inclusiv unul care a avut loc in Dubai, in 2008, cand hotii au intrat cu doua masini in vitrina unei bijuterii, furand bijuterii si ceasuri scumpe.

In timpul unui atac desfasurat la St. Tropez (Franta) in 2005, hotii au fost imbracati in bermude si camasi hawaiene, fugind de la locul incidentului intr-o barca de mare viteza.

De asemenea, "Panterele Roz" s-ar fi aflat in spatele unui jaf ce a avut loc la Cannes in noiembrie 2011, in timpul caruia un bijutier a fost impuscat mortal in cap.

Hotii mascati, inarmati cu pistoale-mitraliere Kalasnikov, au spart vitrinele cu bate de baseball, dupa care au fugit pe motociclete.

Un anchetator francez a afirmat ca toate atacurile poarta amprenta "Panterelor Roz": "rapide, planuite meticulos, eficient de brutale si realizate cu ajutorul armelor".

Vezi doua reportaje despre "Panterele Roz":