Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat ca nu exista un "glont de argint" pentru o reducere rapida a pretului petrolului, relateaza BBC.

In cadrul unui discurs sustinut la Universitatea Miami, Florida, presedintele si-a aparat politica in domeniul energiei si angajamentul pentru introducerea energiei verzi.

El a raspuns astfel la criticile republicanilor, spunand ca solutia propusa de acestia (reducerea pretului carburantului la 2 dolari) va fi insuficienta fara o strategie mai cuprinzatoare. Pretul ridicat al combustibililor reprezinta pentru Obama unul din punctele vulnerabile din cadrul campaniei electorale, in care incearca sa obtina cel de-al doilea mandat de presedinte.

In Florida, pretul mediu al combustibililor a ajuns la 3,69 dolari pe galon (3,78 litri), iar actualul presedinte al SUA a mentionat ca unii politicieni vor folosi preturile crescute drept o oportunitate politica.

Presedintele a accentuat ideea ca nu exista o cale rapida de a scadea preturile si ca evolutia cotatiei barilului de petrol este vulnerabila la evenimentele care au loc pe plan global.

Cresterea cererii de petrol din statele emergente si intensificarea tensiunilor politice din Orientul Mijlociu fac ca americanii sa plateasca un pret mai ridicat pentru combustibil, a adaugat Obama.

De asemenea, pretul ridicat poate sa afecteze negativ recuperarea fragila a economiei din cauza efectelor pe care le poate avea asupra costurilor gospodariilor si firmelor, reducand astfel cheltuielile de consum - evolutie pe care republicanii o pot specula, spun analistii.

In plus, Barack Obama a fost criticat de catre republicani pentru blocarea proiectului privind conducta Keystone XL, care trebuia sa uneasca productia de petrol din vestul Canadei cu rafinariile din Texas.

Candidatul la presedintie al Partidului Republican Rick Santorum a spus in aceasta saptamana ca americanii sunt pe cale sa fie loviti de aceeasi forta care i-a lovit in vara lui 2008 si care a cauzat intrarea in recesiune, iar totul se datoreaza politicilor radicale de mediu ale actualului presedinte.

Unii experti au sustinut ca, daca se va depasi pragul de 4 dolari pe galon, economia SUA poate fi afectata semnificativ de cresterea preturilor.