Premierul Rusiei, Vladimir Putin, este prezentat, intr-un montaj video, in spatele gratiilor asteptand pronuntarea sentintei tribunalului care l-a judecat pentru "acte de terorism". Clipul video promoveaza documentarul "Asasinarea Rusiei", realizat in 2002, iar in trei zile de la postare a fost vizionat de aproape 2 milioane de ori, informeaza AFP.

Vladimir Putin dupa gratiiFoto: Captura Youtube.com

"Arestarea lui Vladimir Putin: reportaj din sala de judecata" il prezinta pe actualul premier rus in tribunalul moscovit Hamovniseski, judecat de Viktor Danilkine, magistratul care l-a condamnat, la sfarsitul lui 2010, pe fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski.

Reportajul fals explica faptul ca Putin este judecat pentru "deturnarea bunurilor statului", "abuz de putere", "masinatiuni financiare" si "participare la pregatirea unor acte de terorism destinate sa raspandesca teroare in randul populatiei si sa influenteze organismele statului."

"Am aflat ca, in urma cu trei ore, fostul prim-ministru a fost escortat la Tribunalul Hamovniseski .[...] Purtatorul de cuvant al judecatorului Viktor Danilkine a clarificat situatia explicand ca astazi se va citi sentinta", se arata in reportajul fals.

Vladimir Putin apare cu capul aplecat, in celula in care inculpatii sunt prezentati in tribunalele rusesti.

Clipul video, postat pe 13 februarie pe canalul de YouTube.com Lancelor Channel, apartine agentiei Lancelot si promoveaza documentarul "Asasinarea Rusiei" realizat in 2002.

"Nu ma asteptam la un astfel de succes. [...] Se pare ca multa lume ar prefera sa il vada in inchisoare", a declarat telefonic pentru AFP Vadim Korovine, reprezentantul companiei Lancelot.

Filmul "Asasinarea Rusiei" acuza Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) de orchestrarea atentatelor din Rusia din 1999 pentru a justifica un nou razboi in Cecenia si pentru a permite ascensiunea la putere a lui Vladimir Putin, fost ofiter KGB si fost sef al FSB.

Unul dintre autorii filmului, Alexandr Litvinenko, fost membru FSB si critic acerb al Kremlinului, a murit in noiembrie 2006 in Londra, fiind otravit cu poloniu. Litvinenko a publicat, in Marea Britanie, doua carti in care vorbea despre implicarea FSB in exploziile unor apartamente din Rusia anului 1999.

Ministerul rus pentru Cultura a interzis difuzarea in Rusia a documentarului realizat de regizorii francezi Jean-Charles Deniau si Charles Gazelle.