Criza creata de controversatul program nuclear al Iranului va intra intr-o noua faza fiind solutionata, cel mai probabil, pana in vara, a declarat marti seful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov pentru agentia de stiri RIA Novosti.

"Iranul este un punct sensibil. O decizie trebuie luata, probabil, in apropierea verii", a afirmat Makarov.

Seful Statului Major a adaugat ca Ministerul rus al Apararii a pus recent bazele unui centru de monitorizare a situatiei din Iran si din Orientul Mijlociu. "Aveam un general de serviciu [n.r. care monitoriza situatia din Orientul Mijlociu] la fiecare comandament principal. Acum am creat un centru care primeste toate informatiile necesare in timp real", a explicat oficialul rus.

Moscova a avertizat in numeroase ocazii ca nu sustine o interventie in forta in Iran, motivata de programul nuclear condus de autoritatile de la Teheran, program pe care SUA si Israel il considera o fatada pentru dezvoltarea armelor nucleare.

Makarov nu a facut mentiuni cu privire la care adversar al Iranului ar urma sa actioneze mai intai: SUA sau Israel, scrie Reuters. In ultimele saptamani au aparut totusi speculatii, alimentate de declaratiile oficialitatilor israeliene si americane, potrivit carora ambele tari ar fi gata sa lanseze un atac.

Pe masura ce cursa prezidentiala din Rusia se apropie de termen (alegerile fiind in luna martie), guvernul de la Moscova a fost din ce in mai vocal in legatura cu situatia din Orientul Mijlociu, exemple fiind decizia de a bloca o rezolutie in privinta Siriei in Consiliul ONU si criticile aduse ostilitatii vestice fata de Iran.