​Mass-media din Ucraina a relatat luni ca serviciile secrete ucrainene il suspecteaza pe directorul unui institut de cercetare ca ar fi transmis informatii secrete Statelor Unite, informeaza RIA Novosti.

Anchetatorii Serviciilor Secrete din Ucraina au vizitat anul trecut Institutul de studiere a sorbtiei si a problemelor endocrinologice si au confiscat computerul folosit de directorul institutului, profesorul Volodymyr Strelko. Ei au declarat ca Strelko, care se afla in vacanta in SUA la acea data, ar fi trimis informatii referitoare la dezastrul de la Cernobil omologilor sai din SUA, pentru care ar fi primit sume importante de bani.

Serviciile de Securitate ale Ucrainei au verificat daca este legal pentru lucratorii institutului sa transmita informatii in strainatate, insa au adaugat ca nu au realizat nici o ancheta in acest sens. Pe de alta parte, profesorul Strelko neaga acuzatiile impotriva sa si spune ca serviciile de securitate sunt manipulate pentru a face presiuni asupra institutului, care se ocupa cu cercetarea sorbentilor in scopuri medicale si ecologice.

Desi nu exista acuzatii oficiale impotriva lui Volodymyr Strelko, cercetatorul in varsta de 74 de ani ramane in SUA, spunand ca se teme de o eventuala arestare a sa in Ucraina. De asemenea, membrii institutului neaga implicarea in spionaj, motivand ca schimbul de informatii cu oamenii de stiinta din straintate este absolut necesar in munca de cercetare.