Cabinetul grec a aprobat programul dur de austeritate care trebuie sa fie adoptat pentru a primi noul pachet financiar din partea UE, BM si FMI, relateaza Reuters. Masurile mentionate in acest program privesc ajustarea fiscala, piata muncii, privatizarile ce urmeaza sa fie facute de statul grec si, respectiv, tintele fiscale si economice stabilite pentru urmatorii ani.

Vezi in continuare ce masuri concrete trebuie sa ia Guvernul Papademos

Ajustarea fiscala

- inainte ca fondurile din pachetul de salvare sa fie eliberate, Guvernul va opera taieri bugetare in valoare de 1,5% din PIB in acest an (sau 3,3 miliarde de euro).

- taieirile includ aproximativ 1,1 miliarde de euro cheltuieli cu sanatatea, 400 de milioane din investitiile publice, 300 de milioane din bugetul apararii, 300 de milioane de euro din reducerea pensiilor si alte 300 de milioane din cheltuielile administratiei centrale.

- masuri suplimentare care sa reduca cheltuielile cu 325 de milioane de euro si care vor fi ulterior specificate.

Recapitalizarea bancilor

- toate bancile vor fi nevoite sa aiba o capitalizare de 9% pana in al treilea trimestru al anului 2012, urmand ca acest indicator sa creasca la 10% pana in cel de-al doilea trimestru din 2013.

Privatizari

- valoarea totala a privatizarilor incepute in iunie 2011 trebuie sa fie de 4,5 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2012, 7,5 miliarde pana la sfarsiul anului 2013, 12,2 miliarde de euro pana la sfarsiul lui 2014 si, respectiv, 15 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2015. Tinta initiala pentru privatizari era de 50 de miliarde de euro care trebuia atinsa pe termen mediu.

- lista companiilor care vor fi partial sau total privatizate va fi lansata in anul 2012 si include compania de gaz DEPA, operatorul retelei de gaz, DESFA, si rafinaria Hellenic Petroleum.

Reforma pietei muncii

- Grecia trebuie sa treaca prin parlament legislatia care sa reduca salariul minim cu 22%, aflat in prezent la aproximativ 750 de euro. Pentru persoanele sub 25 de ani reducerea va fi cu 32%.

- cresterile automate de salarii bazate pe dobandirea de vechime vor fi eliminate, iar contractele colective de munca se pot adapta la "schimbarile conditiilor economice".

- contributiile sociale vor fi reduse cu 5 procente.

- in jur de 15.000 de bugetari vor trece in "rezerva", si vor primi in anul 2012 valoarea de 60% din salariul de baza.

- 150.000 de persoane din sectorul de stat vor fi concediate pana in 2015.

Reforme structurale

- Grecia trebuie sa revizuiasca legislatia pentru a se asigura ca o varietate de specializari sunt deschise competitiei, precum cele in ingrjirea primara a sanatatii, contabili, ghizi turistici, brokeri din sectorul imobiliar.

Tinte fiscale si economice

- Pentru anul 2012, deficitul primar al bugetului general consolidat trebuie sa nu depaseasca 2,06 miliarde de euro. Pentru anul 2013 si 2014, surplusul primar (intainte de efectuarea platilor cu dobanzile) trebuie sa fie cel putin 3,6 miliarde de euro si, respectiv, 9,5 miliarde de euro.

- In 2012-2014, deficitul bugetului general consolidat trebuie sa fie redus cu 7 puncte procentuale din PIB. Tintele fiscale pot fi amanate pana in anul 2015 daca exista o crestere economica sub asteptari.

- Economia este asteptata sa scada in medie cu 4-5 procente in 2012 si 2013, iar recuperarea este previzionata sa inceapa din 2013, cu o crestere economica de 2,5-3 procente, atat in anul 2014, cat si in anul 2015.

Datoria publica

- Facilitatea din partea BCE ("ECB Credit Enhancement Facility Agreement") in valoare de 35 de miliarde de euro va "oferi Greciei posibilitatea de a finanta o oferta de rascumparare, in care BCE, ca reprezentant al Greciei, se va oferi sa rascumpere de la bancile centrale nationale ale sistemului din zona euro titluri de stat grecesti, detinute de bancile centrale nationale ca si colateral pentru tranzactiile monetare sau pentru tranzactiile open market".

- Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara va disponibiliza alte 30 de miliarde de euro directionati datoriei publice.