Washington-ul a castigat parteneri importanti miercuri, in efortul acestuia de a identifica pe americanii care detin conturi offshore, relateaza cotidianul american New York Times. Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie au acceptat sa sprijine acest demers, mai noteaza sursa citata, adaugand ca intr-o declaratie comuna cele 6 state au mentionat ca doresc sa "intensifice cooperarea in combaterea evaziunii fiscale".

In schimb, Washingtonul a fost de acord sa colecteze si sa faca schimb de informatii cu privire la cetatenii acestor state care au conturi in SUA.

Comisia Europeana, bratul executiv al Uniunii Europene, a salutat aceasta intelegere interguvernamentala, spunand ca va fi extraordinar sa reduca "presiunea administrativa, costurile de conformare si dificultatile de ordin legal". Congresul SUA a estimat ca Legea de conformare fiscala a conturilor straine ("Foreign Account Tax Compliance Act" -FATCA) ar costa aproximativ 1 miliard de dolari pe an dupa implementare, care s-ar intinde pe o perioada de 10 ani. Referitor la acest cost, bancile au considerat ca va fi compensat de reducerea costurilor de conformare, care au fost estimate la mai mult de 100 milioane de dolari pentru fiecare banca multinationala, conform Comisiei Europene.

Comisarul european in domeniul fiscal, Algirdas Semeta, a spus ca este increzator si ca punerea in comun a informatiilor va duce la atingerea unui scop comun reprezentat de combaterea evaziunii fiscale la nivel international "intr-o maniera favorabila afacerilor".

Oficialii Trezoreriei SUA au spus ca spera ca si alte state care au ridicat obiectii impotriva FATCA, inclusiv Canada, China, Elvetia si Japonia, vor vedea beneficiile care pot proveni din aceasta intelegere anuntata miercuri si ca trebuie sa fie propagata in cat mai multe tari. Acestia au adaugat ca discutiile cu alte state continua si mentioneaza ca acapararea Chinei in acest grup este necesara pentru a capata o dimensiune globala.

Li Xinghao, purtator de cuvant al Comisiei de Reglementare Bancara din China, a spus luna trecuta despre aceasta intelegere urmatoarele: "chiar daca legislatia este modificata, Comisia de Reglementare Bancara a Chinei nu are niciun drept de a mandata bancile chinezesti sa ofere informatii despre clientii americani catre autoritatile fiscale din SUA".

Denise Hintzke, seful Delloite in New York, a spus ca regulile includ extinderea unor termene limita privind conformarea si permit cautarea computerizata a conturilor existente.

FATCA a fost criticata de catre americanii din afara granitelor datorita impunerilor noi de a oferi informatiile. Unii dintre acestia au spus ca aceasta intelegere ii face pe americani o categorie de clienti mai putin atractivi pentru institutiile financiare, crescand costurile unei afaceri peste granita.