Seful serviciului secret al armatei israeliene, generalul Aviv Koshavi, a afirmat joi ca Iranul este in masura sa produca patru bombe atomice, relateaza AFP.

"Astazi, serviciile de informatii internationale sunt de acord cu Israelul ca Iranul a acumulat aproape 100 de kilograme de uraniu imbogatit la 20%, respectiv suficient pentru a produce patru bombe", a spus generalul Aviv Koshavi.

"Iranul continua foarte activ eforturile sale pentru dezvoltarea capacitatilor nucleare si avem dovada ca ei (iranienii) incearca sa detina arme nucleare", a adaugat acesta, in cadrul conferintei internationale anuale dedicate securitatii, la Herzliya, in apropiere de Tel-Aviv.

Potrivit generalului, "e nevoie de un an pentru ca acest lucru sa fie realizat, pana cand ordinul (autoritatilor iraniene) va fi dat".

Israelul acuza Iranul, pe care il considera principalul sau dusman strategic, ca incearca sa obtina arma nucleara sub acoperirea unui program civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Analistii considera ca Israelul detine un important arsenal nuclear - intre 100 si 300 de ogive - dar statul evreu nu a confirmat niciodata, dar nici nu a infirmat aceste supozitii.

Generalul Koshavi a sustinut ca Israelul este amenintat de "aproximativ 200.000 de rachete, majoritatea cu o portanta de 40 de kilometri, si cateva mii cu o portanta de sute de km".

Acesta a afirmat ca, potrivit informatiilor de care dispune armata, "o casa din zece din sudul Libanului adaposteste un depozit de rachete", ale caror ogive contin "nu zeci, ci sute de kilograme de explozibil". Sudul Libanului este controlat de Hezbollah.

"Orientul apropiat a devenit cel mai mare arsenal din lume iar miscarea jihadista internationala profita de efervescenta (lumii arabe) pentru a se infiltra in special in Siria, in Sinai si in alte zone", a adaugat acesta.