Un barbat imbracat in uniforma afgana a ucis un soldat NATO in sudul Afganistanului, a anuntat marti ISAF, forta internationala a NATO, transmite AFP. Incidentul are loc la mai putin de doua saptamani dupa ce patru soldati francezi au fost ucisi si alti 15 raniti in coditii similare, atacul fiind atunci revendicat de talibani.

Astfel de atacuri, lansate de talibani infiltrati in fortele afgane, sunt din ce in ce mai frecvente in ultimele luni. Potrivit unui raport NATO, care minimizeaza implicarea talibanilor, acestea sunt cauzate de antagonisme personale sau culturale, mai degraba decat un rezultat al ideologiei.

"O persoana purtand o uniforma a Armatei Nationale Afgane (ANA) a indreptat arma impotriva unui membru al ISAF, luni, in sudul tarii, omorandu-l", a explicat ISAF intr-un comunicat de presa.

Forta internationala sub comanda NATO (ISAF) stationata in sudul Afganistanului este formata, in majoritate, din soldati americani, britanici si danezi.

Pe data de 27 aprilie, 8 ofiteri si subofiteri americani au fost ucisi de un colonel afgan pe aeroportul din Kabul. Pe 29 decembrie, un soldat afgan a aomorat doi membri ai Legiunii Straine Franceze in regiunea estica Kapisa.

Pe 20 ianuarie, un militar afgan a deschis focul asupra formatorilor sai francezi in timp ce acestia faceau jogging, omorand patru dintre ei si ranind alti 15, dintre care 8 grav. In urma incidentului, presedintele francez Nicolas Sarkozy a decis sa devanseze retragerea trupelor franceze din Afganistan pentru 2013, in loc de 2014, miscare ce risca sa afecteze coalitia militara care prevazuse o retragere pana al finalul lui 2014.

Militarii NATO sunt implicati in formarea armatei afgane, care urmeaza sa preia conducerea dupa plecarea fortei internationale.

Pentru prima data din ultimii opt ani, numarul militarilor NATO ucisi in Afganistan s-a diminuat de la un an la altul, trecand de la 711 in 2010 la 566 in 2011.